Kiállítás

2023.05.17. 12:08

Petőfi-vers ihlette művészzászló is díszíti a bajai Eötvös utcát – galériával, videóval

Kántor József textilművész, grafikus művészzászlóinak tárlatát nyitották meg a napokban Baján, az Eötvös József utcában. A tíz művészzászló októberig loboghat a város utcájában.

Márton Anna

Kántor József textilművész, grafikus munkáit láthatjuk az Eötvös utcán

Fotó: Márton Anna

A Petőfi-emlékév tiszteletére a kiállítás koncepciója a Petőfi-vízfüggöny lett. A tárlatmegnyitón közreműködött a Maráz Nándor Gizzy és az Unisono ütőegyüttes.

Kovács Zita, a Türr István Múzeum és Bácskai Művelődési Központ igazgatója nyitotta meg a kiállítást. Elhangzott, hogy a provokáció és a fogyasztás szépsége közötti drámai harcnak lehetünk tanúi. A provokáció szépsége az, amit az avantgárd különféle mozgalmai hoztak létre. A művészetek ma már nem a természeti szépség képét akarják tükrözni. A harmonikus formák szemléletéből fakadó nyugodt gyönyörködéssel sem kecsegtet, ellenkezőleg, arra akar tanítani, hogy értelmezzük más szemmel a világot. Kritikusan, hogy élvezzük a visszatérést az archaikus vagy egzotikus mintákhoz, az álomhoz, a fantáziához, a tudatmódosító szerek sugallta látomásokhoz, az anyag felfedezéséhez, a használati tárgyak kontextusba helyezésével vagy a tudattalan ösztönzéseihez. A kortárs művészetnek csupán egyetlen áramlata tért vissza a geometrikus harmónia ábrázolásához úgy, hogy a szépségarány esztétikája a reneszánsz korszakra emlékeztet, ez az absztrakt művészet − fogalmazott köszöntőjében Kovács Zita. Elhangzott, hogy Petőfi ösztönösen vonzódott a képzőművészethez, jó barátságban volt Orlai Petrich Somával és Mezei Józseffel.

Az eseményen közreműködött a Maráz Nándor Gizzy és az Unisono ütőegyüttes
Fotó: Márton Anna

Aktív művészi élet

Kántor József képzőművész, a kolozsvári Képzőművészeti Főiskola textil szakán diplomázott. Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredán tevékenykedett, majd 1988-ban Magyarországra költözött. Baján rajztanárként dolgozott. Erdélyben részt vett a parajdi, a gyergyószárhegyi, a homoródszentmártoni és az alsócsernátoni művésztelepek, hazánkban pedig a  barcsi művésztelep  munkájában. Szőnyegszerű, dekoratív szitanyomatokat és táblaképeket készít. A Bajai Vizuális Iskola egyik alapítótagja volt 1988-ban, majd vezetője, tanára. 2000-2017 ig a Jelky András Szakközépiskola és Kollégium Művészeti tagozatának tanára volt, ma Gödöllőn él és alkot.

Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Kapos Art Képzőművészeti és Iparművészeti Egyesületnek, a Magyar Elektrográfiai Társaságnak, 2018-ig a Bajai Nagy István Művészeti Egyesület elnöke volt.

Kántor József az elvont, ugyanakkor fontos jelentéssel bíró motívumokat gyakran használja műveiben. Ellentétes irányú nyilak jellemzik textilterveinek sajátos jellegét. Ezek ismétlődéséiből adódó ritmikusság és a síkszerűség sajátságos jellemzői szitanyomataira. − A Vízfüggöny + című kiállításom 2017-ben volt látható az Eötvös József Főiskola Kortárs Galériában. Erre emlékezve hívott meg dr. Marczin István 2022-ben. A Víz és ember fesztiválon jelentek meg vízfüggönyeim első alkalommal az Eötvös utcában − fogalmazott Kántor József.

Kántor József képzőművész
Fotó: Márton Anna

A víz az úr

A művészzászló mestere az alkotásaival mesél arról, hogy mit gondol a heraldikáról, a közösségről, a vízről és emberről, Petőfiről, hagyományainkról, művészetről, művészi szabadságról. Munkáit látva magától értetődő, hogy zászlóiban nem csak a műfaj több évezredes történetéhez illő komolyság és alázat lakozik, de némi humor, irónia, sőt önirónia is tetten érhető.

A tíz művészzászló többnyire víz témára komponált. Évekkel ezelőtt már próbálkoztak hasonló kiállítással, de korábban nem lehetett megoldani mert nem volt átkötő a két épület között. Ezek a zászlók már digitális nyomatokként jól viselik az időjárási viszontagságokat.

Nem a népszerű Petőfi-versekből választott

− Mivel idén Petőfi-emlékév van a kecskeméti Katona József Múzeum Petőfi költészete a kortárs képző- és iparművészetben című pályázatra készítettem a Petőfi-zászlót, amit jónak láttam Baján is kiállítani. Így a kiállítás kezdő és záró alkotása lett. A Petőfi-zászló címe: A mindennapi Petőfink. A részletekből nem sok érvényesül, de tulajdonképpen, amikor kinyitottam a Petőfi-kötetet, azzal a céllal, hogy kicsit felelevenítsem a verseket, A fekete kenyér című versnél nyílt ki a könyv. Eddig én sem hallottam róla, nem tanítják, nem népszerű. A vers adta az ötletet, hogy a mindennapi kenyérhez hasonlóan, legyen A mindennapi Petőfink a zászló címe. Nagyon profi kivitelező cég készítette a zászlókat, színhelyesen maradnak meg hosszú hónapokig − mondta a baon.hu-nak Kántor József képzőművész.

Ha tehetik sétáljanak végig az Eötvös utcán egy nyári napon és vegyék szemügyre a művészzászlókat. Álljanak meg és hagyják magukat elvarázsolni a Mindennapi Petőfink, a Felhőszakadás, a Hordalék, a Jéghegy, az Olajos víz, a Palló, a Vihar előtt, a Vízválasztó, vagy a Zuhatag alkotásoktól.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!