Gálaműsor

2023.05.20. 13:30

Huszonöt éves jubileumot ünnepelt a félegyházi Padkaporos Táncegyüttes – galériával

Nagyszabású gálaműsorral ünnepelte megalakulásának huszonöt éves évfordulóját a kiskunfélegyházi Padkaporos Táncegyüttes. Félegyháza kulturális életének meghatározó együttese a város elismerő oklevelét is átvehette a pénteki, jubileumi gálaműsor kezdetén.

Vajda Piroska

Jubileumot ünnepeltek

Fotó: Vajda Piroska

Zsúfolásig telt a Móra Ferenc Művelődési Központ színházterme pénteken ünneplőkkel, akik közvetve vagy közvetlenül folyamatosan figyelemmel kísérték a Padkaporos Néptáncegyüttes 25 éves munkásságát. Kovács-Csonka Szilvia, a művelődési központ igazgatója több szálon is szorosan kapcsolódik az együtteshez. Nem csak igazgatóként, a Félegyházi Táncszínház vezetőjeként, hanem édesanyaként is köszöntötte a vendégeket, hiszen két lánya is táncol a Padkaporosban. Felidézte, hogy a Padkaporos Táncegyüttes 1998-ban, lelkes, táncházba járó fiatalokból alakult. Nevüket nagyszüleik hagyatékából vették, akik padkaporos bálakon mulattak, táncoltak, porozták össze a búboskemence padkáját. Hangsúlyozta, hogy a Padkaporos táncegyüttes nélkül fakóbbak lennének ünnepeink és szegényebbek lennének előadásaink. Köszöntője végén a színpadra szólította a város kulturális életét színesítő Padkaporos Táncegyüttes alapítóját és vezetőjét, Gulyás Lászlót.  

Gulyás László rövid köszöntőjében elmondta, a gálaműsor összeállításakor arra törekedtek, hogy a tánc és a népművészet iránt érdeklődő vendégeknek bemutassák a múltat, a jelent és a jövőt is. Mint mondta, abban bízik, hogy ez a negyedszázad olyan alapot rakott le Kiskunfélegyházán, hogy ebből a fészekből újabb negyedszázadok múlva is táncos palánták repülnek majd ki. 

Csányi József, polgármester is köszöntötte a jubiláló együttest. Köszönetét fejezte ki azért, hogy a Padkaporos táncosai szinte minden városi rendezvényen bearanyozták a félegyháziak az életét. A város első embere a negyedszázados évfordulóra nem érkezett üres kézzel. Elmondta, hogy az együttes vezetőjének kérésre egy új gyakorlószőnyeget vásároltak a Padkaporos Táncházba. Mindezek mellett Balla László alpolgármesterrel közösen a város elismerő oklevelét is átadták a 25 éves Kiskunfélegyházi Padkaporos Néptáncegyüttes vezetőjének, megköszönve a folyamatos, magas szintű művészeti tevékenységet és a város kulturális életében játszott szerepüket. Az oklevél mellé egyedi, a jeles alkalomra készül plasztikát is kapott az együttes. Elismerésben részesült Kátai Tibor, az együttes vezető tánctanára is a folyamatos, magas szintű művészeti tevékenységéért, az ifjúság neveléséért. 

A Padkaporos munkája egyben üzenet és meghívás is mindannyiunk számára

– Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk – idézte Kallós Zoltán, néprajzkutatót dr. Ónodi Izabella, a művelődési és szociális bizottság elnöke a jubileumi köszöntőjében. Majd így folytatta: a Kallós Zoltán mondata az egyik legtalálóbb megfogalmazása a nyelvében és kultúrájában élő nemzet küldetésének. Mozgás- és zenei kultúránk, bővebb hazánk, a Kárpát-medence, valamint szűkebb otthonunk, Kiskunfélegyháza és környéke szellemi jövőjének záloga. Ahogyan táncolnak, énekelnek és muzsikálnak gyermekeink, úgy fognak az ő gyermekeik is azonosulni hagyományainkkal, s részesei lenni annak a több mint ezeréves körforgásnak, amelyet magyarságnak hívunk. A Padkaporos Táncegyüttes negyedszázada őrzi és táplálja és növeszti ezt a lelki és szellemi lángot, a magyar népzenét és néptáncot, amely hallatán nem csak testünk minden porcikája kel táncra, hanem csukott szemünk előtt úgy pörögnek le az elmúlt évszázadok, mintha azokat mi is végig éltük volna. A Padkaporos munkája egyben üzenet és meghívás is mindannyiunk számára, hiszen, ha mi is ilyen lelkesedéssel, kitartással és szorgalommal őrizzük a lángot, akkor Kiskunfélegyházán is természetessé válik, hogy minden magyar gyermek szíve megdobban a népzene hallatán és a néptánc láttán – fogalmazott a biztossági elnök. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!