Programkavalkád

2023.05.16. 15:52

Harminc előadást láthat a közönség a kecskeméti Ciróka Bábszínház kínálatában – galériával

Lesz vásári bábjáték, kesztyűs bábjáték, asztali bábjáték, gólyalábas utcaszínház, óriásbábos felvonulás, zenés mesejáték, érzékszínház, cirkuszszínház, marionett, vonulós menetszínház, verkli játék is a kecskeméti Ciróka Bábszínház kínálatában. Sőt még egy Zeppelin is szerepet kap, és érkezik Pulcinella és Vitéz László!

Sebestyén Hajnalka

A képen (balról): Kuthy Ágnes művészeti vezető és Kiszely Ágnes igazgató

Fotó: Bús Csaba

A bábművészet sokoldalúságát mutatja be a következő hetekben a Ciróka bábszínház. A 10. Színházi Olimpia harmadik eseménysorozata keretében mintegy 30 előadást láthat a gyerek- és felnőttközönség. A részletekről kedden tartottak sajtótájékoztatót a Cirókában. 

A programkavalkád négy nagyobb eseményre osztható. Az első csokor a Gyereknapra készül. Május 27-28-29-én, három napon keresztül, délelőttől estig, egymást érik a kihagyhatatlan programok a Főtéren, a Cirókás Gyereknapon. Az izgalmas bábelőadások mellett gólyalábas utcaszínház, óriásbábos felvonulás, koncert, cirkuszi előadás, ügyességi játékok kínálnak felhőtlen kikapcsolódást a gyerekeknek és szüleiknek.

Kiszely Ágnes igazgató a bábszínház sajtótájékoztatóján elmondta: a 10. Színházi Olimpia támogatásával különleges játékok, látványos és szórakoztató produkciók érkeznek Kecskemétre. A háromnapos programkavalkádban nem csak hazai előadókkal találkozhat a közönség. Tradicionális vendégelőadások, ámulatba ejtő utcaszínházi produkciók és nem mindennapi játékok érkeznek Olaszországból, Portugáliából, Spanyolországból, Svájcból és Csehországból is. Mindenképpen különlegesnek ígérkezik az Érzékszínház. A Panorama Kino Színház újraértelmezi a színházi élményt. A forgó nézőtér a valóságot fantáziává változtatja és próbára teszi érzékszerveinket. Megjelenik Pulcinella is. Az olasz vásári hős, nem tud beszélni, ezért szájsíppal szól. 

Pulcinella olyan mint hazánkban Vitéz László, akivel szintén találkozhatnak majd a gyerekek. 

A „Szervusztok, Pajtikák!” összefoglaló néven futó eseménysorozat a Gyereknapot követően további három hétvégén, június 3-án és 4-én, 16-án, 23-án és a Múzeumok éjszakáján, június 24-én folytatódik majd, ugyancsak nemzetközi programokkal. Ízelítőt adtak ezen programokból is. Június 3-4-én a Ciróka csatlakozik a városháza átadási ünnepségéhez izgalmas programokkal. 

Június 16-án, az utolsó tanítási napon egy óriási meglepetéssel készülnek. Egy hatalmas Zeppelin a főszereplője a vonulós színházi produkciónak. 

Június 23-án délelőtt lesz egy marionett produkció a Bábszínházban, majd a programkavalkád java másnap, a Múzeumok Éjszakáján. Szombaton már több felnőttelőadás is helyet kap.

A fesztivál célja a bábművészet oldaláról a fejlődés, a találkozás, és a kapcsolatépítés, míg a nagyközönségnek a műfaj sokszínűségét, a minden korosztályhoz szólni tudó, értéket teremtő, minőségi előadóművészeti kategóriát kívánja bemutatni. A négy eseményen összesen 25 magyar közreműködő vesz részt az előadásokban, és 13 külföldi vendég. A 38 programból 8 szabadtéri játék, a többi előadás. 

Kuthy Ágnes művészeti vezető a sajtótájékoztatón hozzátette: a Ciróka bábszínház a következő évadban is színes kínálattal várja majd nézőit. Az ovisok repertoárján szerepel egy humorban bővelkedő kortárs mese, Találtunk egy kalapot címmel; közkívánatra visszatér a 2019-ben nagy sikert aratott Babaróka, valamint az ugyancsak népszerű RÖF – kurtafarkú kurta mesék és a nagy kedvence, a Mikuláskuckó sem hiányozhat.
Az iskolások számára három olyan produkciót kínálnak, amelyek iskolai feldolgozására is lehetőséget biztosít a színház, az előadásokhoz készülő foglalkoztató kiadvány segítségével. A Családfa mesék mellett látható majd A mindentlátó királylány, a jól ismert A só című népmese színpadi változata és a Mikuláskuckó.

A tervek szerint a Ciróka felnőtteknek szóló kínálata is új produkcióval bővül. 

Az évad végén pedig ismét Kecskemét lesz a bábosok fővárosa. 2024 júniusában 16. alkalommal rendezik meg a hazai bábszínházak egyik legfontosabb szakmai eseményét, a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját.

A részletes programokról a bábszínház weboldalán, a ciroka.hu-n, és Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!