Zene

2023.04.26. 16:59

Több mint négyszáz gyermek énekelt a kecskeméti hangversenyen – galériával, videóval

Tizenhárom vármegyei kórus, több mint 400 gyermek énekelt a kedden megrendezett Éneklő Ifjúság hangversenyen. A magas színvonalon éneklő kórusok közül a legtöbb és legnagyobb elismerést a Református Általános Iskola Sola Fide Kórusa kapta. Az énekkar arany minősítést kapott diplomával, valamint az Év Kórusa cím elnyerésével is büszkélkedhet, a Kodály biciniumok énekléséért pedig különdíjban is részesült.

Lizik-Varga Katalin

Tizenhárom vármegyei kórus énekelt a hangversenyen

Fotó: Bús Csaba

A Bács-Kiskun vármegyében működő általános és középiskolai énekkarok mutatkoztak be a Református Kollégium dísztermében megrendezett Éneklő Ifjúság hangversenysorozat második részében.  

Kecskeméten ugyanis olyan sok kórus jelentkezett a Magyar Kodály Társaság Kecskeméti Tagcsoportjának szervezésében megvalósult rendezvényre, hogy a szervezők úgy döntöttek, két külön helyszínen és két külön napon rendezik meg idén a népszerű hangversenyt.   

Az elsőt a Kodály Iskola Nemesszeghy Márta termében tartották az elmúlt kedden az intézmény hat kórusának fellépésével. 

A második hangversenyt április 25-én, kedden délután a Református Kollégium dísztermében szervezték meg.  

A magas színvonalú eseményen 13 kórus vett részt, több 400 fiatal énekelt. A kórusok egymást is meghallgatták, így gyönyörködhettek társaik énekében, valamint megismerkedhettek új kórusművekkel is.   

Ez alkalommal a hangversenyen zsűri is méltatta, értékelte a produkciókat, ugyanis a rendezvényen minősítéseket is osztottak.  

Az eseményt Virág Barnabás, a Magyar Kodály Társaság Kecskeméti Tagcsoportjának újonnan megválasztott elnöke nyitotta meg.  

Beszédében a Kodály-módszerről szólt és Kodály Zoltánt idézve elmondta: „A kóruséneklés a lelki gazdagodás egyik leghatalmasabb erőforrása.” Ezt követően közös éneklésre invitálta a jelenlévőket, így a hangverseny kezdetén vezetésével a teremben összegyűlt kórustagok, karvezetők és vendégek közösen énekelték el a Szélről legeljetek című népdalt kánonban.  

A hangversenyen az alábbi kórusok mutatkoztak be:  

A Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola Kicsinyek Kórusa, a Béke Általános Iskola Kiskórusa, a Pálmonostorai Gárdonyi Géza Általános Iskola énekelni szerető leányai, a Kadafalvi Általános Iskola Gyermekkara, a Ménteleki Gyermekkar, a Corvin Gyermekkar, az Arany János Általános Iskola Gyermekkara, a Vásárhelyi Pál Általános Iskola és AMI Gyermekkara, a Piarista Általános Iskola Gyermekkórusa, a Református Általános Iskola Sola Fide Gyermekkara, a Református Gimnázium Kamarakórusa, a Piarista Gimnázium Énekkara és a Református Gimnázium Psalmus Kórusa.  

A résztvevő 13 kórusból 7 kórus kért minősítést.
A Béke Általános Iskola Kicsinyek Kórusa és a Vásárhelyi Általános Iskola gyermekkara ezüst minősítést, a Piarista Általános Iskola Kórusa, a Piarista Gimnázium Kórusa és az Arany János Általános Iskola Kórusa arany minősítést kapott. Arany minősítést kapott diplomával a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola Kórusa.

A Református Általános Iskola Sola Fide Kórusa arany minősítéssel és diplomával valamint az Év Kórusa cím elnyerésével is büszkélkedhet.
Két különdíjat is osztottak: a gyermekjáték dalok énekléséért a Vásárhelyi Általános Iskola Kórusa, a Kodály biciniumok énekléséért a Református Általános Iskola Sola Fide Kórusa részesült különdíjban.  

A zsűri tagjai Soltészné Lédeczi Judit Liszt-díjas karnagy, valamint Barabás Edina és Szirányi Borbála, a Kodály Intézet tanárai voltak.   

A hangverseny nem csupán bemutatkozási lehetőséget kínált a kórusoknak, hanem hozzájárult a gyermek- és ifjúsági énekkarok szakmai fejlődéséhez, a kórusmozgalom utánpótlásához és népszerűsítéséhez.  

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!