Zenei Örökségünk határok nélkül

2023.04.07. 17:44

Közös koncertre készülnek Kecskeméten

A Kolozsvári Guttman Mihály Pedagóguskórus a kecskeméti Lakó Sándor Kamarazenekar vendégeként érkezik a hírös városba. Április 15-én, szombaton közös koncertet adnak az evangélikus templomban, majd a pedagóguskar vasárnap a Nagytemplom nyújt zenei szolgálatot.

Sebestyén Hajnalka

A Lakó Sándor Kamarazenekar tavaly a Kolozsvári Guttman Mihály Pedagóguskórusnál járt vendégségben

Fotó: Kapott fotó

A kecskeméti Lakó Sándor Kamarazenekar ezúttal nem önálló, hanem közös koncertre készül. Meghívására a városban látja vendégül a méltán elismert Kolozsvári Magyar Pedagógusok Kamarakórusát. 2022-ben a kecskeméti zenészek vendégeskedtek barátaiknál.

2007 októberében jött létre a Kolozsvári Magyar Pedagógusok Kamarakórusa. A kórus alapítója és vezetője Bedő Ágnes karnagy, zenetanár. A kórus 2013 novemberében vette fel a Guttman Mihály nevet.

A kolozsvári Guttman Mihály Pedagóguskórus, mint a Romániai Magyar Dalosszövetség keretében működő énekkar, Bartók és Kodály örökösének tartja magát a zenei anyanyelv és a kulturális értékek továbbadása terén. A kórus tagjai tanítók, óvónők, reál- és humán-, valamint zeneszakos pedagógusok, egyetemisták. 

Guttman Mihály zenetanár, karnagy, zenepedagógus, az erdélyi magyar kórusmozgalom kiemelkedő egyénisége (1926–2013), a kolozsvári zenelíceum alapítója és első igazgatója, az erdélyi kóruskultúrát ápoló Romániai Magyar Dalosszövetség újraalapítója, haláláig tiszteletbeli elnöke. A kórus tagja Tóth-Guttman Emese, aki egyben a névadó Guttman Mihály leánya és a Romániai Magyar Dalosszövetség országos elnöke. Tevékenysége elismeréseként 2013-ban az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Nagy-István-díjban részesítette. 

A díjat olyan zenetanárok, karnagyok, előadóművészek részére adományozzák, akik munkájuk során kimagasló eredményeket értek el, sikeresen alkalmaznak célravezető módszereket a zenei oktatásban, nevelésben, előadásban, a romániai magyar nemzeti közösségünk zenei értékeinek megtartásán és gyarapításán fáradoznak, zenei-közéleti, közművelődési tevékenységükkel példával szolgálnak környezetük számára.

Kolozsvári Guttman Mihály Pedagóguskórus
Fotós: Beküldött fotó

A Guttman Mihály Pedagóguskórus 2017-ben a KÓTA minősítő hangversenyén „Arany dicsérettel” fokozatot, 2018-ban „Fesztivál kórus” minősítést ért el. Az együttes 2017-ben Bedő Ágnes karnagy vezetésével KÓTA-díjat kapott. Bedő Ágnest tevékenysége elismeréséért a Romániai Magyar Dalosszövetség Jagamas János-díjban részesítette. Röviddel azután a nevezett egyesület egyik alelnöke lett, ilyen minőségében kórustalálkozók lelkes, kitartó szervezője, valamint népdalversenyek zsűrizője, a szövetség sokat utazó küldötte. 2016-ban az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Nagy-István-díjban részesítette.

Április 15-én, szombaton a kecskeméti Evangélikus templomban a Lakó Sándor Kamarazenekarral hallható közös hangversenyük Zenei Örökségünk határok nélkül címen. A műsorban felhangoznak H. Purcell, J. Haydn, P. I. Csajkovszkij, Deák Bárdos György, Kodály Zoltán és L. Delibes művei. 

Április 16-án, vasárnap 10.30-kor kezdődő szentmisén a Kecskeméti Nagytemplomban a Kolozsvári Guttman Mihály Pedagóguskórus ad zenei szolgálatot.

Mindkét alkalomra örömmel várják a zeneszerető közönséget. A belépés ingyenes. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!