Tárlat

2023.04.06. 06:55

Kiállítás nyílt Lőrincz Győző keramikusművész alkotásaiból Kecskeméten – galériával

A Kápolna Galériában megnyílt Lőrincz Győző keramikusművész „VISSZATEKINTÉS" című kiállítása. A tárlatot Urbán Ágnes művészettörténész, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének főtitkára nyitotta meg szerdán.

Lizik-Varga Katalin

A művész közel 15 sorozatának a legszebb és legkülönlegesebb, egyedülálló darabjait állították ki

Fotó: Bús Csaba

A közönség a művész több mint hat évtizedes alkotói munkájából láthatott néhány különleges darabot.  

Urbán Ágnes szerint Lőrincz Győző következetes művész. Mint mondta, a keramikust sem a használati tárgyalkotás, sem a látványon alapuló figurativitás nem érdekli. A kulcsszó az ő esetében a forma, de nem önmagáért való alakzatként hozza létre formáit – tette hozzá. Hangsúlyozta: filozofikus üzeneteket mondd el, érzéseket, gondolatokat ébreszt és ciklikusan vissza-visszatérő formáit újabb és újabb súlypontokkal látja el. Szellemi párbeszédre késztet, de soha nem illusztrál. Sorozatokat alkot. 

A művészettörténész a kiállításon látható művekről sorozatonként számolt be és véleményt mondott. Érintette az alkotó korszakait és az azokban megszülető művekhez is fűzött némi magyarázatot.  

A művész közel 15 sorozatának a legszebb és legkülönlegesebb, egyedülálló darabjait állították ki. Természetesen a munkássága mellett a közönség Lőrincz Győző élettörténetével is megismerkedhetett. 

Kiderült, hogy a művész 1964-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskolán.

Egyébként ez az időszak a modernizmus újrafelfedezése volt a hazai művészetben, mely nagyon határozottan jelentkezett az építészetben és a formatervezésben is.  

A 60-as évek végén itthon is elindultak a szimpózium-mozgalmak. A hazai művészet megújulásában fontos szerepet játszott a szimpóziumok keretei között folyó munka. A nemzetköziség révén a külföldi új művészeti áramlatok, a másfajta gondolkodásmód és a meglátások mind-mind abban segítettek, hogy később 1975-ben létrejött a Nemzetközi Kerámia Stúdió, ahol Lőrincz Győző többször is dolgozott ösztöndíjasként. 

Lőrincz Győző derűs, szeretettel teli ember, sok humorral és játékossággal, melyet a színek, formák a harmóniák, a mozgás a ritmus nyelvén átad nekünk a plasztikában – hangsúlyozta Urbán Ágnes. Ugyanakkor filozofikus alkat is, aki szellemi-lelki valóját úgy testesíti meg a kerámia anyagának közvetítésével, hogy egyértelműségek közlése helyett az ellentétpárok és a titokzatosság eszközeit is felhasználva befejezetlen mondatokat hoz létre művészetében, melyek feloldása, megértése és befejezése ránk, a művek nézőire vár. 

A kiállítást 2023. április 21-ig, hétköznapokon 13 órától 17 óráig lehet megtekinteni a Kápolna Galériában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!