Versmaraton

2023.04.13. 10:26

Huszonnégy órán át szavalták és olvasták Petőfi költeményeit a halasiak – galériával

Kettős ünnepet rendeztek Kiskunhalason a Martonosi Pál Városi Könyvtárban a magyar költészet napja alkalmából. Huszonnégy órán át szavaltak és olvastak Petőfi Sándor költeményeiből, elbeszélő írásaiból, a maratoni eseményen a költő több száz műve hangzott el.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A városi költészet napi ünnepséggel egyben Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára is emlékeztek a résztvevők. A szervező Halasi Városmenedzser Kft. szándéka azon túl, hogy az irodalomkedvelőket összehozza, egy olyan közösségi élmény nyújtása volt, amelybe az online közvetítésen keresztül azok is be tudtak kapcsolódni, akik nem voltak jelen a maratoni felolvasás helyszínén.

– Állandóan újra és újra kell olvasnunk a magyar irodalmi műveket, az évfordulók erre kiváló alkalmat adnak – mondta Palásti Károly, a Szilády Áron Református Gimnázium magyar-történelem szakos tanára, aki Petőfi születésének 200. évfordulója kapcsán a költő tájleíró és szerelmi költeményei mellett a Tisza című költeményét is kiemelte, amelyet ugyan tájversként tanítanak az iskolákban, de szerinte értelmezhető forradalmi látomásköltészetétként is.

– A magyar tanárok számára ilyenkor nagyon sok új szakirodalom jelenik meg, új szempontokra hívják fel a figyelmet, ami a tanítást is gazdagítja. A diákokat azzal, hogy ünnepélyessé tesszük ilyenkor a szereplést, érzékenyítjük az olvasás iránt, elkötelezetté is tesszük őket az irodalom iránt – tette hozzá a pedagógus.

A pedagógusok lelkesedése pedig áthat a diákokra is, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a helyi irodalmi közösségek mellett az általános és középiskolák, de még az óvodák és szociális intézmények is csatlakoztak a versmaratonhoz, csoportokban érkeztek a fiatalok és az idősebbek a városi könyvtárba szavalni.

A felolvasás április 11-én 18 óra 23 perctől, április 12-én 18 óra 49 percig tartott, szimbolizálva Petőfi születésének és halálának évét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!