Versek

2023.03.28. 13:36

Közel harminc diák mérette meg magát a csávolyi szavalóversenyen

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg nemrégiben Csávolyon a társulási versmondó versenyt. Érkeztek szavalók Bajaszentistvánról, Felsőszentivánról és Csávolyról. A Bajáról érkező zsűri előtt verselők valamennyien életkorukhoz illő verset választottak Petőfi költészetéből, − és mintegy ajándékként − adták át a választott verseiket.

Rab Rita

Díjban részesültek a legjobb versmondók

Fotó: Rab Rita

Ezzel az ünnepi eseménnyel a házigazdák Petőfi Sándorra, az 1848−49-es forradalom és szabadságharc központi alakjára, valamint a költő születésének 200. évfordulójára emlékeztek. A házigazdák nevében Fischer Renáta tagintézmény-vezető köszöntötte a szavalókat, akik négy kategóriában neveztek. Kiemelte: nagyon hálás, amiért 29 diák jelentkezett a szavalóversenyre és köszönet illeti a versválasztásért a pedagógusokat, könyvtárosokat, valamint a szülőket, amiért támogatták a gyermekeket abban, hogy a választott kincseikkel kiálljanak. 

− Egyre nagyobb érték, ha egy gyermek a sok elfoglaltsága, iskolai feladatai, a modern kor kísértései mellett időt szentel arra, hogy értelmezzen, megtanuljon egy-egy verset.  A költészet lényege, hogy az érzelmeinkre hasson, ha kell felvidítson, ha kell, mosolyra fakasszon, ha szükséges, helyettünk szóljon vagy csupán felüdítsen – hangsúlyozta Fischer Renáta. A gyermekekhez fordulva azt mondta: értelmes, okos felnőttek csak akkor lehetnek, ha a lelküket is táplálják, nem csupán az elméjüket. A verstanulás e kettőnek a kombinációja. A továbbiakban Nemesné Schmidt Erika, ismertette a technikai tudnivalókat, gondoskodott arról, hogy az eseményt ne versenyként, hanem egy kellemes irodalmi délutánként éljék meg valamennyien. A zsűrizés perceiben vendégül látták a szavalókat és kísérőiket.

A versmondó verseny eredménye: 1-2. osztály: 1. Wittner Levente Csávoly 2. Fekete Vanda Csávoly 3. Novák Martin Bajaszentistván; 3-4.osztály: 1. Csengő Bence Csávoly 2. Tádity Márk Bajaszentistván 3. Zsilinszki Lia Bajaszentistván; 5-6. osztály: 1. Juhász Diána Csávoly 2. Lakatos Zoé Felsőszentiván 3. Kőmíves Piroska Csávoly; 7-8. osztály: 1. Katona Hanna Bajaszentistván 2. Bánó Luca Csávoly 3. Szűcs Veronika Bajaszentistván.

A kategóriák első helyezettjei a bajai területi versmondó versenyen képviselik intézményüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!