Rendezvénysorozat

2023.03.11. 11:15

Kiállítással nyitották meg a Kecskeméti Tavaszi Fesztivált – galériával

Látványban, művészeti sokszínűségben gazdag tárlattal vette kezdetét a 38. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál péntek este. A 16 napos rendezvénysorozat keretében, március 25-éig szinte minden napra jut tartalmas és értékes kulturális csemege.

Sebestyén Hajnalka

A fesztivál programkínálata idén is sokszínű lesz

Fotó: Bús Csaba

A főszervező Hírös Agóra kulturális központ adott helyet a fesztivál nyitórendezvényének, a Magyar Örökség – Áthatások című tárlatnak, melyet a Kecskeméti Képzőművészek Közössége és a Műhely Művészeti Egyesület tagjainak alkotásaiból állították össze. Az alkotóművészek sokoldalúságának köszönhetően nagyon sokféle technikát és irányzatot felvonultató képzőművészeti seregszemlét láthatnak az érdeklődök március 25-éig.

A fesztivál nyitótárlata három jeles születési évforduló jegyében állt össze. Madách Imre irodalmár születésének 200., Csontváry Kosztka Tivadar festőművész születésének 170., Ligeti György zeneszerző születésének 100. évfordulója hívta életre a kiállítást, munkásságuk előtti tisztelgéssel. A kiállítás a három kiváló magyar szellem, és három izgalmas műfaj – irodalom, festészet, zene – találkozási lehetőségét kínálja.

Minden magas szintű emberi alkotótevékenység, legyen az művészet vagy tudomány, egyaránt a teremtett világ, vagyis a természet logikájára, arányrendjére, működésére és látványvilágára rezonál. Vannak közös alapok, amelyre ráhangolódva, a különböző kifejezési formák felépítik a saját verbális, hangzásbeli, vagy vizuális világképüket. A három műfaj három különböző módon vezetheti az embert a teljesség felé, de ezek az utak végül egybefonódva jelenthetik annak teljes megélését. Ennek a teljességnek a keresésére hívták az alkotókat, a Kecskeméti Képzőművészek Közössége és a Műhely Művészeti Egyesület tagjait. Mindezek eredményeképp: a kiállítás áttekintést nyújt a megyében élő, képző- és iparművészek alkotói törekvéseiről és a magyar művészeti örökség jeles életműveinek máig érvényes üzenetéről, identitást erősítő hatásáról.

A tárlat és egyben a Tavaszi Fesztivál megnyitóján először a Kodály Iskola Aurin Leánykara énekelt Durányik László karnagy vezetésével, majd Bartha Dóra, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Személyes élményein alapuló köszöntőjében Kodály Zoltán munkásságát idézte meg. Elmondta, hogy csütörtökön meghallgatta a Katona József Könyvtárban Kodály Zoltánné Péczely Saroltával való beszélgetést, mely nagyon meghatotta. Hallhatott a nagy zeneszerző, géniusz mellett töltött életről, a levegőbe kódolt művészetről. Egy nappal később pedig a mai fiatal generáció, az Aurin Leánykar énekelte a Kodály műveket. Hozzátette: hatalmas felelősség a generációkon átívelő tudást átadni, különösen úgy, hogy újracsomagoljuk a múlt értékeit. Úgy véli, ha most hallaná Kodály Zoltán saját műveit ezen a csodálatos képzőművészeti kiállításon, értékelné az összművészeti hatást.

Végül köszöntőjében kitért arra, hogy a Hírös Agóra kiemelten kezeli a képzőművészetet, minden évben mintegy 40 olyan tárlatnak, rendezvénynek adnak helyet, melynek keretében az alkotók bemutatkozhatnak. Vannak visszatérő művészek, mint például a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének tagjai, akik már állandó szereplői a Hírös Agóra rendezvényeinek. Külön köszönetet mondott Balanyi Károly Ferenczy-díjas grafikus és zománcművésznek, a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének vezetőjének.

Ezt követően a kiállítást szakmai köszöntőjével N. Kovács Zita művészettörténész nyitotta meg.

A beszédeket követően a kiállítás létrehozását elindító pályázat nyerteseit díjazták. Első lett Damu István grafikusművész, második Molnár Péter grafikus- és festőművész, harmadik Pongrácz Márta festőművész. A díjakat átadta Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István, Kecskemét alpolgármestere, valamint Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun vármegyei önkormányzat alelnöke.

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál március 10-25. között zajlik, 12 helyszínen 40 program érhető el. A fesztivál programkínálata idén is sokszínű: lesz világzene, könnyűzene, kiállítás, film, népzene, irodalom, tánc, komolyzene, jazz, újcirkusz, színház, bábszínház, képzőművészet egyaránt. A rendezvények között vannak ingyenesen látogathatók, illetve több belépődíjas.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!