Kápolna Galéria

2023.02.24. 10:52

Fusz György szobrászművész munkáiból nyílt kiállítás Kecskeméten – galériával

Oltár címmel nyílt kiállítás Fusz György Ferenczy Noémi-díjas keramikus- és szobrászművész munkáiból a Kápolna Galériában csütörtök délután.

Horváth Péter

A Kápolna Galériában láthatók a szobrászművész alkotásai

Fotó: Bús Csaba

 A tárlat megnyitóján Geszler Mária Kossuth-díjas keramikusművész köszöntőjében elmondta: főiskolás diplomamunkája óta lenyűgözi alkotásaival mint az organikus szobrászat nagymestere, nagy művésze. Vízióit érzelmi erővel, mintegy öntudatlanul, hirtelen vulkánkitörésként tárja elénk.

Geszler Mária a kiállítás címadó szent tárgyáról elmondta, hogy az oltár életünk drámája és szimbóluma. A mennybemenetel lépcsője, lehet az áldozat sírköve, ahol Ábrahám egyetlen fiát, Izsákot is feláldozza Istennek.

Szilágyi B. András művészettörténész megnyitó beszédében kifejtette, hogy a kiállítás ideje éppen a böjti időszak kezdetére esik, ami a magunkba szállás, a bűnbánat és a szembenézés periódusa az évnek – a kiállítás szakrális témájával kiválóan illeszkedik ebbe az időtartamba.

Mint fogalmazott, az ember porból lett a teremtés során, ahogyan Fusz György agyagból készült alkotásai is. 

– A földből vétetés és a földdé válás körforgását, a földi anyag és a gondolat találkozásának legtisztább kifejezését mutatják Fusz György installációi 

– mondta a művészettörténész, hozzátéve, hogy a művek létezésünk értelmére irányuló válaszokban való elmélyüléshez segítenek hozzá.

Fusz György munkáiban szakrális szimbólumok jelennek meg: a gyapjú, ami a bárány mint áldozati állat testét borítja, másrészt megjelenik a víz, ami megszentelt, ami forrás és az életet hozza. Az oltáron lévő furcsa lyukak pedig természetünk sötét oldalát szimbolizálják. Azt, amit igyekszünk mások elől elrejteni és uralni. Olyan hatások nyomaiként jelennek meg, amik megsebzik az embert, és bűnre csábítják.

Szilágyi B. András elmondta, hogy a kerámia az egyetlen anyag, melyen keresztül ezeket a mély filozófiai gondolatokat átadhatja az alkotó. Semmi más anyag nem rendelkezik azzal az ősi tudással, mint a kerámia, hiszen ez az ősember első mesterséges anyaga volt és az emberi civilizáció bölcsőjénél ott látjuk az agyagedényeket.

A kiállítás március 10-ig látogatható. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!