Kultúra

2023.02.18. 08:25

A széppróza napján Jókaira és Madáchra emlékeztek Kecskeméten – galériával

Pénteken újabb rendezvényre várták az irodalom- és történelem iránt érdeklődőket a kecskeméti Katona József Emlékházban. A magyar széppróza napja alkalmából megemlékeztek Jókai Mórról, valamint Madách Imréről.

Sebestyén Hajnalka

Székelyné Kőrösi Ilona történész, a Honismereti Egyesület elnöke tartott előadást

Fotó: Bús Csaba

A magyar széppróza napja alkalmából megtartott műsort a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság közösen rendezte meg, a résztvevők Jókai Mór születésének 198., valamint Madách Imre születésének 200. évfordulójáról emlékeztek meg.

A Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünnepeljük hazánkban a magyar széppróza napját, Jókai Mór születésnapján. Az ismert író 1925. február 18-án született Komáromban. Élete azonban kötődött Kecskeméthez is. A műsor első részében erről a kapcsolatról szólt Székelyné Kőrösi Ilona történész, a Honismereti Egyesület elnöke vetített képes előadásában.

Jókai Mór 1842-44. között tanult a kecskeméti Ókollégiumban, a Református Főiskolán. Előtte Pápán járt iskolába, többek között Petőfi Sándorral együtt. Szülei küldték 1842-ben Kecskemétre bölcsészetet és jogot tanulni. Azért esett a választásuk Kecskemétre, mert beteges, vézna gyereknek jót tett a város jó levegője. Ugyanakkor az is tudható a történelemből, hogy az ügyvéd édesapának több kapcsolata is volt Kecskeméttel. Érdekesség, hogy az Ókollégium nem sokkal előtte épült fel, mint amikor Jókai odajárt.

Székelyné előadásában kitért azon ismert helyi családokra, személyekre is, akikkel kapcsolatba került Jókai Mór, ilyen volt például a Gyenes család, valamint a híres festő Muraközy János, a nyomdász Szilády Károly, vagy Horváth Döme, Csányi János, Tatai András.

A Széppróza napja alkalmából a megemlékezés keretében a résztvevők Jókai Mór, illetve más szerzők írásaiból olvastak fel részleteket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!