Kiállítás

2023.02.18. 07:00

A diákok képregényeiből nyílt tárlat Kecskeméten – galériával

Képregényekből nyílt kiállítás pénteken a kecskeméti Katedra Iskolában. A tárlat anyagát az intézmény nagy hagyományú képregény pályázatára beérkezett diákalkotásokból állították össze.

Sebestyén Hajnalka

A képregénypályázatra 10 iskolából összesen 95 pályamű érkezett

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Katedra Általános Iskola, Gimnázium, Informatikai és Művészeti Szakgimnázium és Kollégium hosszú évek óta meghirdeti képregénypályázatát. Minden évben más-más témát jelölnek meg, idén a Játék mottó jegyében várták az alkotásokat. Idén is nagyon sok ötletes mű érkezett, az általános és középiskolás korosztálytól egyaránt, a 10 iskolából összesen 95 pályamű.

Az eredményhirdetéssel egybekötött kiállítás megnyitóján egy feltörekvő, diákokból álló zenekar adta meg az alaphangulatot.

Prof. dr. Király László, a Katedra Alapítvány Felügyelőbizottság elnöke nyitotta meg a tárlatot, és köszöntötte a fiatal alkotókat, majd Kun-Sebők Kata művésztanár, az iskola művészeti tagozatvezetője értékelte a pályamunkákat.

Elmondta: a művésztanárokból álló zsűrinek nem volt egyszerű dolga, nagyszerű munkák születtek. Technikai megkötés nem volt, bármilyen kézi- és gépi technikát elfogadott a zsűri. Ennek köszönhetően sokszínű volt a paletta, a diákok készítettek akvarellt, grafikát, használtak színesceruzát, filcet, tollat egyaránt, sőt készültek számítógépes grafikák, és fotóból készült vegyes technikájú képregények is.

A Játék mottó jegyében nagyon sok szép történet elevenedett meg a művek által. 

Megidézték a gyermekkort, a házi kedvencekkel való időtöltést, a barátságokat, megelevenedtek a játékfigurák, illetve egy idős ember megfiatalodott az egyik képregényben.

A következő eredmények születtek, egy kivétellel, mindenki kecskeméti díjazott. 

Az általános iskola alsó tagozat kategóriában: 1. Kun Abigél (Béke Általános Iskola, felkészítő tanár: Barta Gabriella); 2. Obi Sandra (Ménteleki Általános Iskola, felkészítő tanár: Gere Hedvig); 3. Forczek Máté (Ménteleki Általános Iskola, felkészítő tanár: Gere Hedvig). Különdíj: Kun Boldizsár (Béke Általános Iskola, felkészítő tanár: Horváth Petra).

Az általános iskola felső tagozat kategóriában: 1. Pletser Panna (Béke Általános Iskola, felkészítő tanár: Bereczki Károlyné); 2. Musa Liliána Magdolna (Béke Általános Iskola, felkészítő tanár: Bereczki Károlyné); 3. Csenki Noémi (Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola, felkészítő tanár: Szőke Éva). Különdíj: Zsigó Laura (Béke Általános Iskola, felkészítő tanár: Bereczki Károlyné)

A középiskolásoknál: 1. Csollár Imre (Kandó Kálmán Technikum, felkészítő tanár: Lukács Gyöngyi); 2. Tóth Levente (Katona József Gimnázium, felkészítő tanár: Szabó Nóra); 3. Trecskó Brigitta Erzsébet (Kandó Kálmán Technikum, felkészítő tanár: Szikora Imre). Különdíj: Uram Éva (Kandó Kálmán Technikum, felkészítő tanár: Szikora Imre).

A Katedra középiskolásokat külön kategóriában értékelte a zsűri: 1. Csibor Virág (felkészítő tanár: Lovas Ádám); 2. Novák Nelli (felkészítő tanár: Zsolczai Balázs); 3. Tálos Hanna (felkészítő tanár: Lovas Ádám); különdíj Földi Izabella (felkészítő tanár: Lovas Ádám).

A diákok mellett oklevéllel köszönték meg a felkészítő tanárok munkáját.

A képregények megtekinthetők az iskola honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!