Kecskemét

2023.01.21. 14:27

Petőfi Sándor Pál-napkor című versének keletkezését is megidézik a megemlékezésen

Ebben az évben is megemlékezést tartanak az irodalom- és történelembarátok Gyenes Mihály egykori háza helyén, Kecskeméten, a Jókai utcában. Megidézik Jókai életét, és Petőfi Sándor Pál-napkor című versének keletkezését.

Sebestyén Hajnalka

Archív-felvétel

Fotó: Bús Csaba

Szerdán 13 órakor kezdődik a koszorúzással egybekötött Pál-napi megemlékezés a Katona József Emlékház és a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület szervezésében. A megemlékezőket a Jókai utca 8. szám alá várják, Gyenes Mihály egykori háza helyéhez, ahol emléktábla jelzi, hogy 1842-44-ben ott lakott Jókai Mór. 1843-ban Jókai barátja, a vándorszínészként Kecskeméten tartózkodó Petőfi Sándor is megfordult itt.

Kecskeméten írt versei közül Petőfi a legkorábbit 1843. január 25-én keltezte, címe: Pál-napkor. A vers ihlető élménye a Gyenes-házban tartott névnapi összejövetel volt.

Ahogyan a tavalyi megemlékezésen Székelyné Kőrösi Ilona történész elmondta: Petőfiről tudjuk, hogy 1843. január közepétől április első hetéig Kecskeméten tartózkodott vándorszínészként. A három hónapos kecskeméti időszakról és az itteni életkörülményekről a kortársak, a színésztársak és az életrajzírók elsősorban azt emelték ki, hogy sorstársaival együtt Petőfi is nélkülözött, hideg padlásszobában lakott és életre szóló élményeket szerzett a színésznyomorból. A Pál-napkor című verse azonban másfajta élményekről tanúskodik, kandalló, jó meleg, menyecskék és víg barátok említésével.

További érdekességek is hallhatók majd a szerdai megemlékezésen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!