Petőfi-emlékév

2023.01.25. 14:45

Hoppál Péterrel együtt dalra fakadtak a halasiak a kiállítás megnyitóján – videóval, galériával

A kiskunhalasi Thorma János Múzeumban Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából rendeztek kiállítást csütörtökön.

Pozsgai Ákos

A képen jobb oldalt: Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkár

Fotó:

A Nemzeti dal című költemény minden magyar ember számára, az egyik legelső hazafias irodalmi élmények egyike. 

Ez az érzés húzódik amögött, hogy Thorma János Talpra magyar! című festményét ismerősnek érezzük mindannyian, és közelállónak hazafias lelkületünkhöz ma is, a 21. században. 

– mondta Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban, a festő történelmi tablóját bemutató kiállítás csütörtök esti megnyitóján.

– A kiállítás a monumentális méretű festmény keletkezés-történetének, utóéletének és művészettörténeti értékelésének bemutatására vállalkozik a nagyközönség számára – hangzott el a megnyitón, ahol a Halas Concert Band zenés nyitányát követően Bányai Gábor fejlesztésekért felelős kormánybiztos, országgyűlési képviselő köszöntőjében úgy fogalmazott:

– Ez a kép nagyon fontos Kiskunhalas polgárainak és minden magyarnak, aki szereti a hazáját és tiszteli a történelmét.

– A legfontosabb szimbólumok, amiket a képen mindannyian a szívünkbe tudunk zárni, azok ott vannak rajta. Ott van Petőfi Sándor, legnagyobb költőink egyike, a nemzeti zászló és minden olyan jelkép, amit napjainkban is kezünkbe vesszük és a magasba emeljük – mondta.

 A képviselő emlékeztetett arra is, hogy a Kiskunhalason született Thorma János Talpra magyar! című képe összeköti nemcsak a költőt és az akkori történelmi kor nagyjait, a sok-sok ezer embert, akik akkor ott az Egyetem téren Pesten összegyűltek, hanem összeköti Klebelsberg Kuno művelődési politikust is a mai korral, aki később megmentette a képet a nemzetnek. Neki is köszönhetjük, hogy ma a kiskunhalasi képtárban őrizhetjük az utókornak ezt a festményt.

– A feladat nem kicsi, az örökséget, amit Throma János ránk hagyott hordozni kell, és képének dicsőségét összekötjük a 200 éve született Petőfivel, amely új perspektívát nyit a halasi múzeumban és képtárban lévő gyűjtemény számára is. Kiskunhalas várja azokat, akik érdeklőnek a magyar kultúra és történelem iránt – zárta gondolatait a politikus.

– A Petőfi-életmű szabadságharcos forradalmi tüze, megperzselte az utókort és nem hagyta nyugodni a társművészetek nagyjait sem. 

Thorma János, a nagybányai iskola alapítója és kiemelkedő mestere, a szabadságharc leverése után 21 esztendővel született, családjában még erősek és közvetlenek voltak a forradalmi és az azt követő időszak lenyomatai. Az otthon suttogó elbeszélései egy életre megérintették a gyermeki lelket és elmét, amely felnőve nem elégedett meg a legendákkal. A felnőtt Thorma immár beható történelmi ismeretekre, precíz és alapos tudás megszerzésére törekedett. A hiteles történéseket feltáró kutatás nyomán szökkent szárba az a több évtizedet átívelő munkafolyamat, amely megszülte végül a monumentális Talpra magyar! című alkotást – emlékeztetett köszönőjében Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

A politikus szerint a hosszú és körültekintő alkotófolyamatnak súlyos üzenete van, amely máig hat.

 – Nem szabad kompromisszumot kötni minőségben, igényességben, álmaink követésében, céljaink megvalósításában. Nem szabad megelégedni a félmegoldásokkal, nem szabad félmunkát végezni, mellébeszélni. Bármilyen alkotás, cselekedet, helytállás, amely a nemzeti ügyet szolgálja, a hazát gyarapítja, csak hiteles és megalkuvás nélküli lehet. Ezt üzeni számunkra ez a kiállítás, övezve azzal a csodálattal, amit a monumentális és példaértékű alkotófolyamatba beágyazott szeretet, tudás és lelkierő iránt érzünk ösztönösen – fűzte hozzá.

Az államtitkár szerint köszönet és elismerés illet mindenkit, aki ebben az értéktagadó és veszélyekkel teleaknázott világunkban leteszi voksát az identitás erősítés és nemzeti örökségünk tudatos megóvása, valamint annak bemutatása mellett. 

– Ilyen példaértékű kezdeményezés a kiskunhalasi Throma János Múzeum Talpra magyar! című kiállítása is, amely mind a helyi közösség, mind az ország, mind pedig a Kárpát-medence magyarsága számára különleges értéket közvetít – hangoztatta a politikus.

Dr. Hessky Orsolya, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa szerint Thorma János művészete az elmúlt évek kutatásainak és az odaadó figyelemnek, ezen belül nem utolsó sorban a kiskunhalasi múzeumnak köszönhetően szinte teljes pompájában áll előttünk, amelyből a figyelmes műbarát, a munkásságának minden korszakával, majdnem minden művével kapcsolatban választ kap a nagy kérdésekre.

– Ennek alapján nem nehéz megtalálni a kapcsolódást a 2023-as év nagy eseményéhez, a Petőfi bicentenáriumhoz sem, hiszen több forrás is említi, hogy Thorma János kedvenc költője Petőfi Sándor volt – mondta a Talpra magyar! című kép megszületéséről szóló elemzésében.

Az ünnepélyes kiállítás megnyitó egy előre nem tervezett közös énekléssel ért véget, Hoppál Péter államtitkár zongorakíséretével az ünnepség résztvevői együtt elénekelték Petőfi Sándor Nemzeti dal című költeményét.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!