Könyvmolyok

2023.01.02. 13:55

Az olvasás szerelmeseinek nyújt közösséget a Kecskeméti Könyvklub

Havonta egyszer találkoznak az írott szó szerelmesei a Kecskeméti Könyvklubban, amit három szenvedélyes olvasó alapított 2021 szeptemberében. Tormási Cintia könyvesbolti eladó, a Papírra vetett gondolataim YouTube-csatorna, Suba Csaba gimnáziumi tanár, a KönyVelem YouTube-csatorna vloggere és Rohács Andrea alapították meg a klubot. 

Horváth Péter

– Valahányszor könyvklubról olvastam egy könyvben, vagy azt láttam egy filmben, mindig akartam ilyet az életben is. Ehhez hozzájárult, hogy 2021 nyarán már besokalltam a Covid miatti korlátozásoktól, és vágytam a személyes kapcsolatokra. A könyvklub ötletét megemlítettem Cintiának, amikor bementem vásárolni a könyvesboltba, mire ő nagyon lelkes lett és ekkor érkezett meg Csaba is, aki a tettek mezejére lépett. A moly.hu olvasói közösségi oldalon tavaly szeptemberre hirdettük meg az első könyvklubot, a helyszín pedig az Otthon Kávézó volt. Mindenkit vártunk, akit az olvasás szeretete hozott el – emlékezett vissza a kezdetekre Rohács Andrea, a Kecskeméti Könyvklub egyik alapítója.

Azóta minden hónap harmadik vagy negyedik csütörtökén 18 órától várják az olvasni szerető és közösségre vágyó érdeklődőket. Hónapról hónapra más téma mentén szerveződik az adott havi könyvklub. 

– Minden alkalomra megadunk egy könyvet, amit elolvashatnak a tagok. De ez nem kötelező olvasmány, hiszen ez sokak kedvét elveheti az olvasástól, csak témaindító. Ha valakinek nem kedvére való az adott cím, akkor olvashat abban a zsánerben is, amiben az ajánlott mű íródott. A lényeg, hogy közös alapot ad a havi beszélgetésre, élménybeszámolóra. A tavalyi és idei december témáját például a karácsony adta – mondta Andrea a könyvklub témaválasztásáról és hozzátette: az olvasási lista nagyon sokrétű. 

A holokauszt témájú alkotásoktól kezdve a fantasyn és az önismereten keresztül a kortárs magyar irodalomig és a klasszikusokig minden felölel.

A könyvmolyok közössége változatos összetételű, a legkülönbözőbb korú és hátterű olvasókból áll, a nyugdíjastól a gyerekekig. 

– Sokszínű közösség gyűlik össze, a tagok tágítják egymás ismereteit, hatnak egymás olvasási szokásaira, inspirálódnak a megosztott olvasmányélmények hatására. A csoport nagyon szabad, a tagok sokat mesélnek önmagukról, olvasási szokásaikról, ezzel kapcsolatban életük eseményeiről. Ez az újonnan érkezőket is felbátorítja – magyarázta Andrea.

Hónapról hónapra más téma mentén szerveződik az adott havi könyvklub
Fotós: Horváth Péter

A könyvklubba változatos motivációval érkeznek a tagok és mindenki elvisz valamit, sőt az élmények a változás indikátorai is lehetnek.

– A mai napig emlegetjük, hogy az egyik tagunk félénken érkezett meg az első alkalomra, tartva attól, hogy ő lesz a legidősebb és hogyan illeszkedik be a zömében fiatalabbakból álló csoportba. Nagyon jól sikerült a beilleszkedése, rengeteget mesélt önmagáról és kölcsönösen tágítottuk egymás érdeklődési körét, például már ő is olvasott fantasy könyvet, amit előtte sohasem. Emellett megtalálta azt a társat, aki ugyanabban a zsánerben olvas és egymásnak passzolják az olvasmányokról szóló tippeket – elevenítette fel Andrea és így folytatta:

– Van olyan visszatérő tagunk, aki a sorozatfüggőségét fordította olvasásba. 

Megelégelte, hogy a nap végén elindította az aktuális sorozatát, és azóta olvas, élvezi a szellemi fejlődést és azt a nyugalmat, amit egy könyv olvasása kínál szemben a sokszor zaklatott, hangos sorozatokkal szemben. Egy másik tagunkat másképp inspirál olvasásra a most tapasztalható sorozatdömping. Ha látja, hogy egy könyvből film-, vagy sorozatadaptációt készítettek, akkor előbb elolvassa a könyvet – mondta az alapító.

– A legkedvesebb történet, hogy az egyik könyvklub tagunk könyvelőként dolgozott közel 20 évig és az egyik összejövetelen elmondta, hogy elege lett a szakmájából és pályát módosít, megvalósítva az álmát, hogy könyvtáros legyen. Ma már a megyei könyvtár szépirodalmi részlegén dolgozik, ott, ahová mindig is vágyott – mutatott rá Andrea a közösség inspiráló hatására.

És hogy Andrea kinek ajánlja a könyvklubot? – Bárkinek, aki szeret olvasni és szeretne egy olyan közösségbe tartozni, ahol a tagokat közös szenvedély fűzi össze, és egymást támogatják a szellemi fejlődésben és nem ritkán az életben is – szól Andrea ajánlása.

A moly.hu oldalon mindig meghirdetik a Kecskeméti Könyvklub következő találkozóját, rendszerint már a hónap elején. Ott a helyszín és az időpont felől is tájékozódhatnak az érdeklődők.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!