Tass/Alsószenttamás

2023.01.22. 17:50

A magyar kultúra napja alkalmából rendeztek vetélkedőt ÁGOTA-Falván

Magyar kultúra napi vetélkedővel megkezdődtek az élményprogramok a hétvégén Tass-Alsószenttamáson. ÁGOTA-Falván az ifjúsági, kulturális, szabadidős és lelkiségi központban, ahová mostantól minden hétvégén rendezvényekkel várják a nevelőszülőknél és lakásotthonokban élő fiatalokat.

Gulyás Sándor

A magyar kultúra napja alkalmából rendeztek vetélkedőt ÁGOTA-Falván

Fotó: Gémes Sándor

Tavaly nyáron nyitotta meg kapuit Tass-Alsószenttamáson az állami gondoskodásban élő gyermekek előtt ÁGOTA-Falva, ami nemcsak nyáron fogadja a fiatalokat.

– Az ifjúsági, kulturális, szabadidős és lelkiségi központban egész évben várjuk különböző programokkal a családjukból kiemelt gyermekeket. Az idei programsorozatnak ez az első állomása, a jövőben a kulturális események mellett sport és élményprogramokat is szervezünk számukra – hangsúlyozta Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője.

Ezen a hétvégén a magyar kultúra napja alkalmából rendezett vetélkedőt nevelőszülőknél és lakásotthonban élő fiataloknak a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány. A verseny célja a Himnusz 200. évfordulójának megünneplése mellett az volt, hogy a fiatalok jobban megismerjék és ápolják anyanyelvünket, kultúránkat, történelmünket. A három fős csapatok Békés, Baranya, Bács-Kiskun és Pest vármegyéből érkeztek. 

A vetélkedőn a 12-18 év közötti fiatalok mérették meg tudásukat a Himnuszról, a magyar nyelvről, jelképeinkről, hagyományainkról és magyarságunkról.

 A jó hangulatú vetélkedőn többek között egy mobiltelefonos kvízkészítő alkalmazás, a Kahoot segítségével vonták bele a gyermekeket a játékba. Először a Himnusszal kapcsolatos kérdésekre kellett helyes választ adniuk, itt nemcsak a tudás, a gyorsaság is számított.

– Azt tapasztaltam, hogy ha bevonjuk a mobiltelefont a játékba, akár egy alkalmazásnak köszönhetően, akkor nyert ügyünk van. A gyermekek élvezték, hogy tudják a megoldást, az izgalmat pedig az adta, hogy ki nyomta meg a telefonon a megfelelő gombot a leggyorsabban – magyarázta a program ötletgazdája, Petyovszki István, az ÁGOTA Közösség élménypedagógusa.

Bence, Dorina és Jázmin Jászszentlászlóról érkeztek, kedvencük a kvízjáték volt
Fotós: Gemes Sándor                  

Olyan feladat is volt, hogy magyar kultúra szó betűiből kellett minél több magyar szót kirakniuk a fiataloknak, emellett híres magyarokat és ismert magyarországi városokat is fel kellett ismerniük. Az egyik legnépszerűbb játék az volt, amikor egy sorból, vagy kifejezésből egy-egy magyar népdal kitalálása volt a feladat, amit aztán közösen énekeltek el.

– Mi Békés vármegyéből jöttünk, mindhárman gimnazisták vagyunk és kedvenc tantárgyunk a magyar irodalom. Azért vagyunk itt, mert érdekel minket a téma, vannak könnyebb feladatok, de akadt nehezebb is. Kedvencünk a szókirakó és a népdalos forduló volt – mondta el Katinka, aki Erikkel és Melisszával érkezett ÁGOTA Falvára.

Bács-Kiskun vármegyét egy jászszentlászlói gárda képviselte, Dorina, Jázmin és Bence a kvízjátékokat élvezték a legjobban.

– Nagyon szeretünk programokra járni, valamint óriási kedvencünk a kvízjáték, a Kahoot. Ezt az iskolában is gyakran használjuk, ebben jók vagyunk, és bár egyet értettünk a válaszban, de néha mégis félrenyomtunk – mesélték a lányok nevetve.

A vetélkedőt Békés vármegye 1-es csapata nyerte, Békés 2-es csapata előtt, harmadik a Bács-Kiskun vármegyei gárda lett

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!