Kultúra

2022.12.17. 14:53

Különleges zenei élményt nyújtott az adventi koncert Jánoshalmán – galériával

A Szent Anna-templomban adott közös adventi hangversenyt a jánoshalmi Mithras Pedagógus Kórus és a Simly the Brass rézfúvós quintett.

Pozsgai Ákos

A jánoshalmi Szent Anna-templomban koncertezett a Mithras Pedagógus Kórus és a Simly the Brass rézfúvós quintett

Fotó: Pozsgai Ákos

Az adventi időszak ma már inkább a rohanásról szól, mintsem az elcsendesülésről, a kórusok és hangszerek templomokat betöltő hangja azonban segít a közelgő ünnepekre való meghittebb felkészülésre. A jánoshalmi Szent Anna-templom csendjét pénteken kora este a Mithras Pedagógus Kórus hangja és a Simly the Brass rézfúvós quintett, a Megváltó eljövetelét váró adventi és karácsonyi hangulatot teremtő muzsikája törte meg.

Többek között elhangzott Leonard Cohen: Halleluja című műve, szólót énekelt Lógó Tamás, zongorán kísért Juhászné Zelei Judit. A Megváltó születését üdvözlő, a Paradicsomban megszólaló harangok ünnepi játékáról szólt John Rutter All bells in Paradise című szerzeménye, vezényelt: Karsai Péter karnagy.

Az adventi koncerten megemlékeztek a magyar zeneirodalom kivételes alakjáról, a 140 éve született Kodály Zoltán, a XX. század egyik legnagyobb zeneszerzőjéről is, akinek Esti dal művét adta elő a kórus. Juhászné Zelei Judit az Ave Maria című művet énekelte el, zongorán Kovács Andrea kísért.

A folytatásban a Simly the Brass rézfúvós quintett muzsikált, előadásukban John Rutter, Giuseppe tartini és Leory Anderson művei hangzottak el. A quintett tagjai: Tölgyesi Gergely trombita, Fehérvári István trombita, Maul Miklós Péter vadászkürt, Huzsvay György harsona és Szente Alfonz Gergely tuba.

A műsor záró részében a kórus és a fúvósok közös produkciói csendültek fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!