Nemzeti Művelődési Intézet

2022.12.26. 18:04

Három szakkör is működik Kunbaracson

Kecskeméti járás legkisebb településeként Kunbaracs már másodszor csatlakozott a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) SZAKKÖR programsorozatához. Míg korábban két mesterséggel a nemezeléssel és a mézeskalács készítéssel ismerkedtek a település lakói, most három szakköri csoport működik párhuzamosan, a vesszőfonás, a nemezelés és a makramé.

Gulyás Sándor

A vesszőfonás a legnépszerűbb szakkör

Fotó: Gulyás Sándor

A település lélekszámához mérten egy közösségi színteret működtet az önkormányzat, így a NMI -Tudásunkkal kézen fogva programja keretében egy szakkör lebonyolítására adott lehetőséget. Kunbaracson meglehetősen későn, az idei év tavaszán indult el a nemez szakkör, amelyhez a mézeskalács szakkör is csatlakozott. Az egyik héten a nemezelés, másik héten a míves édességkészítés fortélyaival ismerkedhettek meg a résztvevők. Az új szakkör a makramé, szeptemberben indult.  

–  A megszorító intézkedések minket sem kerültek el. A faluházból a délutáni szakkörök az önkormányzat épületébe kerültek át. Ez azonban nem csökkentette a lelkesedésünket. 

A legnagyobb népszerűségnek a vesszőfonás örvend, bár egyáltalán nem könnyű szakértő mester nélkül, pusztán videók alapján az akaratunk szerint hajlítani a vesszőket. 

A Békés Megyei Népművelők Egyesülete rendszeresen tart online mentorálást, ahol feltehetjük kérdéseinket és segítséget kapunk a nehezebb feladatok megoldásában. Bár még igazán az elején járunk ezeknek a kézműves mesterségeknek az elsajátításában a falu adventi vásáraira már tudtunk készülni makramé karácsonyi díszekkel, gúzskarikából készült ajtódíszekkel, szappantartókkal és természetesen mézeskalács díszekkel, figurákkal – mondta el hírportálunk érdeklődésére Kenderesi Ilona szakkörvezető.

 

 

4. oldal 6. hasáb
a221221 szakkorok kunbaracs GS PN 01
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!