Időutazás

2022.12.14. 17:20

Bajkó Bence viseletbemutatót tartott Bátmonostoron – galériával

Az időutazás nagy sikert aratott és sokan érkeztek megismerni a népi öltözékek, különösen a mázolt selyem viseletek sokszínű világát. Az előadó interaktív módon mutatta be szenvedélyét, a hagyományőrzés fontos módját.

Tapodi Kálmán

Az érdeklődők megismerhették a népi öltözékeket.

Fotó: Majorcsics Viktor

– A Felső-Bácskai tájegységhez négy település tartozik. Saját falum, Nagybaracskának viseletéről és az általam készített mázolt selymekről tartottam előadást. Nagyon jó hangulatban telt el a másfél óra és a közönség nagy érdeklődéssel fogadta a bemutatott ruhákat.

Úgy gondolom, hogy napjainkban méltatlanul keveset tudunk és törődünk hagyományainkkal, szokásainkkal, viseleteinkkel. 

Az én generációm ezt csak képekről láthatja. Egyre fogynak azok az idős emberek, kik még abban a korban éltek, mikor hétköznapjaik része volt falunk változatos és különleges népviseleteinek hordása. Meggyőződésem, hogy mindenki felelősséggel tartozik saját hagyományaiért, őseinek tudásáért, hogy azt tovább örökítse és megőrizze a következő generációnak – fogalmazott az előadást követően Bajkó Bence.

– Az általam bemutatott autentikus ruhák mind a 20. század nagybaracskai viseletének egy-egy gyönyörű darabja, melyeket igyekszem gondosan megóvni. Erre azért van szükség, mert nagyon sok ruhadarab elkerült a faluból, az enyészeté lett vagy korából adódóan elhasználódott. Szerencsés vagyok, hogy Nagybaracskán sokféle alapanyagú, színű, szabású viselet fennmaradt köszönhetően a településen 1933 óta folyamatosan működő néptáncegyüttesnek és népdalkörnek. 

Az egyik legkülönlegesebb és legdrágább alapanyag a mázolt selyem, melyet száz évvel ezelőtt selyemfestő mesterek készítettek. De ez a mesterség is – mint nagyon sok másik mára eltűnt.

 Tavaly arra az elhatározásra jutottam, hogy megpróbálom újra elkészíteni ezt a nemes alapanyagot. Hosszas kutatómunka után sikerült hűen rekonstruálni a selyem anyagra mázolt virág mintákat. Környezetem nagy érdeklődéssel és örömmel fogadta. Törekszem arra, hogy munkámmal méltó legyek e régi mesterség folytatására – sorolta Bajkó Bence.

– Bátmonostoron fontosnak tartjuk a hagyományok ápolását és szoros kapcsolatok kialakítását szomszédos településekkel, az ott élő tehetségekkel. Bízunk benne, hogy a jövőben további érdekfeszítő előadásokat tudunk szervezni a témában, melyre szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt – nyilatkozta Horváth Ildikó, bátmonostori könyvtáros-művelődésszervező.

Mindenkinek jár a köszönet, aki segítette a bemutatót

– Köszönöm Horváth Ildikónak a meghívást és hogy lehetőséget adott arra, hogy bemutathassam előadásom. Köszönöm Andócsi Mónikának, a Nagybaracskai Néptáncegyüttes jelenlegi vezetőjének és Simonics Karinának, a Nagybaracskai Néptáncegyüttes táncosának, hogy általuk az előadást interaktívvá tehettem, s így a közönség viselve láthatta az autentikus ruhadarabokat. Andócsi Mónikának és Andócsi Adélnak is köszönettel tartozom, ugyanis számos saját gyűjteményükből való ruhadarabbal hozzájárultak a kiállításhoz, mely még teljesebbé tette az előadást – mondta el Bajkó Bence.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!