Évforduló

2022.10.24. 16:23

Varga Domokosra emlékeztek Kunszentmiklóson

Iskolájuk névadója születésének századik évfordulójára emlékeztek a Varga Domokos Általános Iskola, valamint a Varga Domokos Általános Művelődési Központ tanárai, növendékei, illetve dolgozói a napokban.

Gulyás Sándor

A megemlékezésen a Varga Domokos családja is képviseltette magát

Fotó: Gulyás Sándor

Az egybegyűlteket Horváth Tibor, az intézmény igazgatója köszöntötte az iskola aulájában. Varga Domokos emléktáblájánál a család jelenlévő tagjai, valamint a tanárok és diákok képviselői helyezték el a megemlékezés virágait. A program a művelődési központ színháztermében folytatódott.

– Varga Domokos Kunszentmiklós szülötte, aki különleges képességekkel megáldott író, újságíró, erdőmérnök és pedagógus volt, bár nem szerzett tanári végzettséget. A pedagógia, pszichológia tudója, művei olyan mértékű tudásról, elmélyültségről adnak tanúbizonyságot, ami a legmagasabb szintre emeli. Vannak olyan művei, melyeket kötelező olvasmánnyá kellene tenni – idézte fel Varga Domokos alakját Horváth Tibor.

Az igazgató méltatását követően játékos, szellemes versekkel, dalokkal, kobozzenével kísért műsort láthatott a közönség Schottner Réka, Pócs Márton, Palkó Csenge, Kácser Györgyi, Rusznyák Edit és az iskolai kórus tolmácsolásában. Az emlékezőeste egyik legmeghatóbb eseménye volt, amikor a pódiumbeszélgetést vezető igazgató kérésére Varga Domokos hellyel-közzel őszülő gyermekei a színpadon félkörben foglaltak helyet, majd Horváth Tibor kérdései nyomán felidézték saját Kutyafülű gyerekkoruk egy-egy ma is eleven epizódját, s szívükben élő édesapjuk és édesanyjuk családjához hű, felejthetetlen alakját.

Végezetül Benke László költő, a Hét Krajcár Kiadó vezetője köszönte meg a szentmiklósiaknak, hogy a magyarságnak nem egyszerűen nagy írót adtak Varga Domokos személyében, hanem olyan fontos írót, akinek szellemére, magatartására, tisztaságára, erkölcsi nagyságára, írói-szülői példájára a mi régóta bajban levő, de élni, hinni és felemelkedni akaró nemzetünk nagyon rászorult.

A rendezvény zárásaként a résztvevők megtekinthették az intézmény névadójának életét és munkásságát bemutató, valamit a diákok Varga Domokos versei és a Kutyafülűek című könyve alapján készített rajzaikból összeállított kiállítását. Benke László költő jóvoltából az érdeklődők vásárolhattak Varga Domokos könyveiből is.

Gazdag életút

Varga Domokos a József Nádor Műegyetem Erdőmérnöki Karán szerzett diplomát, majd 1945–1946-ban Debrecenben kataszteri mérnökként dolgozott, 1946-tól a debreceni Néplap munkatársa volt. Egy évvel később a Cserkészfiúk, a Március Tizenötödike szerkesztőjeként, 1948–1949 között a Szabad Népnél, később, 1954–1956 között az Irodalmi Újságnál tevékenykedett. Három évig volt a Magyar Rádió munkatársa. A pártból 1950-ben kizárták, mivel felesége féltestvére volt a Rajk-per egyik vádlottjának. Az 1953. júniusi politikai fordulat után Nagy Imre reformtörekvéseinek támogatója. A forradalom alatt rádióműsorokat, szovjetellenes röplapot készített. Tevékenységéért két év börtönbüntetésre ítélték. Ezt követően erdőmérnökként dolgozott, majd az Élet és Irodalom munkatársa, 1970-től szabadfoglalkozású író. 1992-től a Lyukasóra szerkesztője lett. Varga Domokos 2002. május 12-én hunyt el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!