Tárlat

2022.10.30. 10:24

Pongó Róbert Milán festményeiből nyílt kiállítás Kecskeméten

A Ráday Múzeumban rendezték meg Pongó Róbert Milán festményeiből álló kiállítást. A fiatal festő művei, a Kerekes székbe zárt csodavilága igazi művészi értéket hordoznak magukban, mit sem sejtetve arról, hogy alkotójuk mozgássérültként hozta létre azokat.

Szalay Tamás

Pongó Róbert Milán műveit a Ráday Múzeumban láthatjuk.

Fotó: Szalay Tamás

A kiállítást a 134. zsoltár 3. versének a közös eléneklésével nyitották meg a szervezők, a vendégek és fiatal tehetség. Ezután Hájas Réka képzőművész tartotta megnyitó beszédét, amiben röviden bemutatta Milánnal folytatott közös munkájukat. 2016 nyarán kezdték meg a közös tanulást és együttműködést. A képzőművész azóta terelgeti és segíti művészi útján a fiatal festőt.

November végéig látható a kiállítás.
Fotós: Szalay Tamás

– „Alkotásban él, és vágyik arra, hogy alkosson, aki szeretve szeretne tanulni.” – e szavakkal jellemezte Milánt tanára, Hájas Réka, aki háláját fejezte ki a közös tanulásért és fejlődésért.

Pongó Róbert Milán tizenhat életévével különleges látásvilágot fest meg a képein. Jellemző rá a gazdag színhasználat, melyeket jellegzetes ecsetvonásokkal alkalmaz a festményein. A szabadság érzése az állatokkal, a minket körbevevő világgal való bensőséges kapcsolata jelenik meg a képeken. A fiatal festő sokszor használ egy jellegzetes, általa kikevert kék árnyalatot, amit Hájas Réka csak „Milán-kék” néven említ a képeknél.

Az esemény zenei hangulatáért Szilágyi Áron, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője volt a felelős, aki fantasztikus dorombjátékával kedveskedett a fiatal festőnek és a látogatóknak.

A festészeti alkotások megvásárolhatók, és november végéig a múzeum részleges bezárásáig megtekinthetők.

A család és a szervezők a megnyitó végén köszönetet mondtak a megjelent vendégeknek, és közös „képnézegetésre” invitálták az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!