Galériával

2022.10.07. 06:55

Musicalként láthatjuk Jókai klasszikusát a kecskeméti színpadon

Új musicallel örvendezteti meg a publikumot a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. Jókai Mór A kőszívű ember fiai című klasszikus remekműve alapján Kőszívű címmel készített sodró lendületű zenés feldolgozást a Juhász Levente - Szente Vajk (aki a darab rendezője is) - Galambos Attila szerzőhármas. A Baradlay-fivérek története hazaszeretetről, a családi és bajtársi kapcsolatok és a szerelem legyőzhetetlenségéről mesél a musical formanyelvén. A regény fő mozzanatai mind megjelennek a nagyszabású, lenyűgöző vizualitású darabban, melyben a sodró lendületű zene tovább árnyalja a karakterek lelki mélységeit. A színdarab premierje pénteken lesz a nagyszínházban.

Horváth Péter

Kőszívű premierje ma 19 órakor lesz a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban

Fotó: Bús Csaba

A kiemelkedően sikeres Elisabeth után ismét musicalt álmodtak a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színpadára. Juhász Levente - Szente Vajk - Galambos Attila Jókai Mór: A kőszívű ember fiai című klasszikusából készített musical változatot.

Szente Vajk, a darab rendezője elmondta, hogy a mű kőszínházra íródott, és noha a Margitszigeten és az Erkel színházban is bemutatták már, de az alkotók Cseke Péter direktorral együtt mindvégig úgy gondolták, hogy Kecskeméten is legyen premier. A rendező hangsúlyozta, hogy a darab a hazaszeretet kérdése mellett a kőszívűek és nem kőszívűek harcáról szól. 

Szente Vajk hangsúlyozta: a darab megvalósításhoz nagyon jó társulat szükséges, és sok mindennek adottnak kell lennie a tökéletes végeredményhez: kell hozzá tánckar, nagylétszámú társulat jó énekesekkel, nagyméretű színpad, zenekar és énekkar. 

A cselekmény mindenki számára ismert, örök történet, melyet mindig jó újraélni.

A színműben két szerepet is kettőztek: Baradlay Ödönt Juhász Levente és Mechle Christian, Baradlayné Máriát Polyák Lilla és Märcz Fruzsina játssza. A mű direktora elmondta, hogy Már a Beszélő köntösnél felmerült Cseke Péterben, hogy Juhász Levente szereplője is legyen a darabnak, de akkor ezt még elhárította, mert csak zeneszerzőként szeretett volna jelen lenni, most pedig már beleengedte magát az új kihívásba. Mechle Christiant azon a tavaszi nagy castingon szemelték ki, melyen 400 jelentkező közül választották ki a legjobbakat.

A rendező elmondta, hogy Polyák Lillával hosszú ideje összekapcsolódik pályafutásuk, Märcz Fruzsina pedig a színház egyik első számú színésznője, hatalmas prózai szerepekkel háta mögött, aki kis túlzással először viselt mikroportot az Elizabethben, hiszen ő prózai szerepekben pallérozódott. Szente Vajkot színészi kvalitásai mellett a Rómeó és Júliában játszott zenés szerepe győzte meg arról, hogy énekesi minőségben is magas szintű teljesítményt képes mutatni. A művésznő nagy erővel készült szerepére.

Märcz Fruzsina nagy kihívásként tekint szerepére, amire május óta tudatosan, énektanár segítségével készül. – A zenés műfajt még tanulom, mert két-három évvel ezelőttig nem nagyon énekeltem. Ez borzasztó nagy feladat és Lilla nagyon komoly mérce, akihez fel kell nőni. Emellett a legjobb váltó, akit ember kívánhat, rengeteget segített énektechnikában és színészileg is. Május óta énektanárhoz járok ezekkel a dalokkal. 

A kottákat nagyon korán megkaptam, és immár öt hónapja folymatosan dolgozom a technikámon. Most már azt mondhatom, hogy biztosan hozok egy színvonalat. 

Ez nagy bizalom a vezetőség felől akik feszegetik a határaimat, amit nagyon szeretek – nyilatkozta a művésznő, aki szerint Baradlayné döntésének és sorsának üzenete az, hogy ne féljünk meghozni a saját döntéseinket, ha azokat a szeretet vezérli.

Baradlay Richárdot, a csapodár természetű katonát, később a bátorság, felelősségtudat és a nagyvonalúság megtestesítőjét Orth Péter alakítja, aki testhezállónak érzi szerepét.

– Azt érzem jól mozgok a szerepen belül és hitelesíteni tudom a szerep jellemének karakterjegyeit. Tovább megyek, élvezem átélni az életét, mert jó ilyen dolgokról álmodozni és ezeken elgondolkodni. Leginkább azzal tudok, vagy szeretnék azonosulni, hogy hogyan lesz egy csélcsap, hedonista kópéból, egy komoly, céltudatos és felelősségteljes felnőtt férfi, akit megtalál egy cél, amiért még az életét is képes lenne odaadni – vallotta Baradlay Richárd megformálásáról. 

Feladatában legnehezebbnek azt tartja, hogy nagyon rövid időn belül, sokszor táncolva és énekelve, levegő után kapkodva kell végigmenni egy-egy fontos élethelyzeten, ahol kihallhatóvá, kiérezhetővé kell tenni élesen a szerep gondolatainak a stácóit, hogy hol tart ő mint személyiség. 

Hangsúlyozta, hogy nem szabad hagyni, hogy ezek belevesszenek zenébe, vagy a sodró játékstílusba, de nem is mehet a műfaj (az ének, a tánc, a tempó) rovására sem. Meg kell találni az egyensúlyt, ami a legnehezebb feladat. Szerepében legkedvesebb számára, a karakter életvidsága, könnyedsége, vagy életrevalósága, üzenete pedig az, hogy sosem késő változtatni, hogy a tanult formákat meghaladhatjuk, hogy kövessük a szívünket, hogy a bátorság menő és hogy mennyi mindent köszönhetünk az őseinknek - mondta Orth Péter, akinek édesapja hajdan szintén Richárdot játszotta a kecskeméti deszkákon.

A Kőszívű premierje pénteken 19 órakor lesz a nagyszínházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!