Galériával

2022.10.09. 18:06

Kórusművek és tárogatómuzsika is felcsendült a jánoshalmi vándortalálkozón

Tizenharmadik alkalommal rendeztek Vándorkórus-találkozót az elmúlt szombaton, Jánoshalmán, az eseménynek helyet adó Déli ASzC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban igazgatója, Taskovics Péter köszöntötte a résztvevő kórusokat. Elsőként az aradi vértanúkra emlékezve egy 1848 dalcsokor hangzott el tárogatón – amely az idők során a szabadságküzdelmek szimbólumává vált – Szabó Sándor tárogatóművész adta elő.

Pozsgai Ákos

Szombaton rendezték meg a Vándor Kórustalálkozót.

Fotó: Pozsgai Ákos

A vendég kórusok közül elsőként a Kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar mutatkozott be, gyökerei egészen 1888-ig nyúlnak vissza, akkor alapították meg férfiak egy csoportja a Kecskeméti Iparos Dalkört. Fontos fordulópont volt az énekkar életében, amikor Kodály Zoltán 1949-ben személyesen járult hozzá, hogy a kórus felvegye a mester nevét. Egészen 1977-ig férfikarként működtek, ezután alakultak vegyeskarrá. Vezetőjük Zöldi-Kovácsné Korompai Mónika, zongorán Szűcsné Sátorhegyi Erzsébet kísérte a kart.

A fellépők sorában a Lajosmizsei Városi Kamarakórus következett, 1996-ban alakult zeneszerető emberekből, céljuk az volt, hogy Lajosmizse kulturális életét színesítsék. Repertoárjuk folyamatosan bővül, a népdalfeldolgozások, valamint a zenetörténeti korszakok különböző kórusművei mellett olykor bemerészkednek a könnyűzene világába is.

Harmadik fellépő a 2014-ben 12 fővel alakult Bács-Kiskun Megyei Kórház MEDRigál kórusa volt. A kórus alapítás ötletét egy főnővéri kirándulás közös éneklése adta, a kórus vezetője Szabó Sándor. Az egyszólamú népdalénekléstől a létszám növekedéssel együtt jutottak el a két-, három-, majd négyszólamú művek énekléséig. Létszámuk jelenleg 25 fő, a kórustagok között vannak nyugdíjasok, gyógyszerészek, gyógytornászok, gyógymasszőrök, igazgatási dolgozók, nővérek, orvosok, akik a betegekkel töltött idő után minden csütörtökön a közös éneklésben oldódnak fel.

Az Izsáki Városi Vegyeskar 25 évvel ezelőtt alakult, létszámuk 23 fő, az alapítók közül négyen még ma is a kórusban énekelnek, zongorakísérőjük, Szűcsné Sátorhegyi Erzsébet, szintén a kezdetektől tagja a kórusnak, amelynek öt éve Berta István a vezetője. A kórus tagjai eddig 178 művet tanultak meg, melyek változatos stílust képviselnek, repertoárjukban szinte minden műfaj megtalálható. Összetartásuk erősségét mutatja, hogy éneklés nélkül is közösségként vesznek részt a városuk különböző eseményein.

A kórustalálkozó utolsó fellépője a házigazda Mithras Pedagógus Kórus volt, 2011-ben alakultak Karsai Péter ének-zenetanár, karnagy, volt országgyűlési képviselő vezetésével. Kezdetben női karként működtek, 2014 karácsonyán mutatkozott be először a kórus vegyeskarként, tagjaik zömében pedagógusok. Igazi regionális kórusként működnek, tagjai között van bajai, borotai, mélykúti, kisszállási, kiskunhalasi, madarasi és tataházi is.

Számos fellépésen vannak túl, énekeltek Sárbogárdon, Kiskunhalason, majd minden testvérvárosukban, a Vajdaságban, Lengyelországban, a Felvidéken és Erdélyben, valamint az Országházban is. 

Közös énekléseikkel egy majd 100 éves jánoshalmi kórus hagyományt ápolnak. Zongorán kísért Juhászné Zelei Judit és Kovács Andrea ének-és zenepedagógusok.

A kórustalálkozó záró műsorszámaként a fellépő kórusok közös előadásában a 140 éve született Kodály Zoltánra emlékeztek. A vándorkoncert helyszíne 2023-ban Kecskemét lesz a Kodály Zoltán Vegyeskar lesz a házigazdája és amely egyben a kórus fennállásának 135. évfordulója is lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!