Galériával

2022.10.26. 09:50

Jótékonysági kiállítást nyílt Kecskeméten, a Természet Házában

Ölelő művészet címmel rendeztek képzőművészeti kiállítást a Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány és a Kecskeméti Művészeti Szakkör együttműködésében. A kiállítás mellett fontos küldetésnek tekintik a természetvédelem jelentőségének propagálását, a természet védelmi ismeretek népszerűsítése, illetve a természet ismereti művészeti oktatási és nevelési programok megvalósítását. Ez a kiállítás a természet és az ember szeretetet mutatja be.

Szalay Tamás

Sok érdeklődőt vonzott a kiállítás.

Fotó: Szalay Tamás

Kriskó János, televíziós műsorvezető megnyitó beszédében a művészet lényegéről és jelentőségéről beszélt az emberi életben és a kultúrában. Eszerint egyértelmű értékképző szerepe van, de egyfajta szublimációs funkciója is, miszerint feloldja az emberekben felgyülemlett feszültséget. Legyen szó akár az alkotóról, akár a mű szemlélőjéről vagy olvasójáról.

A kiállítás jótékonysági célokat is szolgál. Vannak olyan műtárgyak, festmények, amelyek megvásárolhatók. 

A vásárlással túl azon, hogy financiálisan támogatják az alkotót, ő eldönti, hogy a bevételből mekkora százalékot adományoz az alapítvány javára.

Agárdi Gabriella képzőművész, a szakkör alapítója és szakmai vezetője beszédében köszönetet mondott a szervezőknek és az alkotóknak a kiállítás létrejöttéért. A kiállítók között régi és új alkotók is vannak. Fontosnak tartják a művészeti kiállítások és kulturális terek látogatását, amivel gazdagodhatott a szakkör szakmai munkája. Agárdi Gabriella hangsúlyozta, hogy a szakkör művészei nem művészeti iskolából érkeztek. Olyan egyéniségek, akik az önkifejezés eszközeként tekintenek a képzőművészetre. A szakkörön belül teljes technikai szabadságot élvezhetnek. Hagyják az alkotókat, hogy teljesen kötetlen formában és anyaghasználattal valósítsák meg önmagukat. Így lehetséges az, hogy a kiállításon van 5 éves és 75 éves művész által készített alkotás is, és nem tűnik fel ez a generációs különbség a munkákban. A fiatal az időssel képes összhangban, egymást segítve létrehozni egy olyan festményt, ami képes értéket közvetíteni a szemlélő számára.

Ludnai Tünde, az alapítvány vezetője elmondta, hogy ez már a második kiállítás, amit a szakkörrel közös együttműködésben szerveztek. Mivel sikeres a kiállítás és mindig sok érdeklődőt vonz, így a továbbiakban is folytatják majd a közös munkát és a tárlat szervezést.

Az Ölelő Művészet kiállítás 2022.október 25-tól- október 31-ig a Természet Háza nyitvatartási idejében vagy előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!