Festészet

2022.10.20. 19:14

A létezés titkait is kutatja Nagykőrösön bemutatott műveiben a kecskeméti alkotópár

Miklós Árpád és Urbán Zsuzsanna festményeiből nyílt közös kiállítás Mintázatok címmel a nagykőrösi Naphíd Galériában csütörtök délután, a magyar festészet napja alkalmából. A kecskeméti festőművészek, akik az életben házastársak, munkáit Kriskó János televíziós műsorvezető mutatta be az érdeklődő közönségnek.

Horváth Péter

Balról: Urbán Zsuzsanna, Miklós Árpád, Kriskó János és Németh József Pál a megnyitón

Fotó: Horváth Péter

Miklós Árpád az új erdélyi iskola képviselője, aki 1988-ban jött át Dicsőszentmártonból az anyaországba és azóta Kecskeméten él és alkot. A kolozsvári Ion Andrescu Képzőművészeti Egyetemen végzett grafikusként. Áttelepülése után hosszú ideig a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban dolgozott, ezután a kecskeméti Kandó Kálmán Technikumban kezdett rajzot tanítani. Kriskó János elmondta, hogy munkáiban markánsan megjelenik a tér és az idő ábrázolása. Festészeti koncepciója a tér-időben megjelenő anyagi formák mozgásának szubjektív ábrázolására épül. 

A formák mozgását fázisról-fázisra, rétegről-rétegre festi meg, közben fotókat készít a festés folyamatáról. A képek fotóinak anyagából animációs filmet készít. 

Így ez a terv konceptuális, multimédiás jelleget kap, mivel a festményeket, a filmmel, és az azt kísérő hanghatásokkal együtt állítja ki, ezáltal egymás jelentését kitágítják, kölcsönösen értelmezik.

– Árpád úgy ábrázolja az időt, hogy annak lenyomatai mind ott vannak a vásznon, az egyes fázisok ott vannak a következő réteg alatt. Hosszú ideig fogva tartotta a művész képzeletét, a teret és az időt egy képen ábrázolja. Az foglalkoztatja, hogy mit lehet kezdeni az idővel, mint filozófiai fogalommal – mondta Kriskó János, hozzátéve, hogy ez már a metafizika körébe tartozó kérdés, és földi létünk egyéb mögötteseit keresi műveiben. Újabb képei megmutatják kolorista oldalát, élénk színekben is képes láttatni a világot, ilyen például a Reneszánsz című munkája.

Kriskó János elmondta, hogy Urbán Zsuzsanna, aki civilben a Református Gimnázium rajztanára, munkáival nagyon izgalmasan egészítik ki egymást. Urbán Zsuzsanna a kövek, kavicsok világát ábrázolja. Megtalálta az egyes kövekben azt az egyediséget, mint például a csak rájuk jellemző erezetüket, ami minden darabot egyéniséggé tesz. Sokszor nem látni a teljes alakot, kilógnak a képből, mintegy szétfeszítve a kompozíciót.

– Hogyan lehet kavicsokkal elmesélni az életet? Hogyan lehet ornamentikát teremteni olyan élettelen tárgyakkal, melyek a szerves világban szokatlan ábrázolásnak tűnhetnek. Mindezt nagyon visszafogott színekkel beszéli el, hiszen a természetben sincsenek harsány színek, csak külön okkal. Azt az átvitt értelmű mondanivalót is közvetíti műveivel, hogy az ember hogyan képes társaságban is egyedül maradni, valamint hogyan találhat támpontokat a térben elhelyezett társak által – mondta Kriskó János, hozzátéve, hogy a két alkotó egymást kiegészítő módon írja le a világot, és magasrendű festészetnek nevezte az alkotópár művészetét.

A Naphíd Galériát Németh József Pál nagykőrösi festőművész alapította azzal a céllal, hogy Nagykőrös és a régió lakói belépve a Szabadság téri galériába közvetlenül találkozhassanak a mai kortárs képzőművészet színes értékeivel.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!