Galériával

2022.10.27. 09:02

50 éves fennállását ünnepelte a bunyevác tánccsoport Baján

Idén ötvenedik születésnapját ünnepli a Bunjevačka „zlatna grana“ Kulturális Egyesület. A jeles évfordulóról ünnepélyes keretek között emlékeztek meg az elmúlt hétvégén a bajai Turisztikai Központban. A rendezvényen részt vett és köszöntőt mondott Zsigó Róbert Baja és térsége országgyűlési képviselője.

Márton Anna

Az egyesület célja a horvát nemzetiség kultúra ápolása és továbbadása

Fotó: Márton Anna

Filákovity Ildikó elnök beszédében megemlítette, hogy a tánccsoport első elnöke a legendás Csilics Sándor volt, akinek az örökségét továbbépítve dolgozik azóta is a civil szervezet. –A cél továbbra is ápolni a horvát nemzetiség kultúráját, de elsődleges feladatunknak tekintjük a bajai és Baja környéki bunyevác táncok, énekek, szokások megőrzését, felelevenítését is, valaminthűen kívánjuk őrizni a meglévő népviseleteket, melyeket a fellépések alkalmával a nézők is megcsodálhatnak – fogalmazott Filákovity Ildikó.

A Bunjevačka „zlatna grana“ egyesületnek számtalan szereplése volt már, nem csak belföldön, de határainkon kívül is. A csoport tagjai büszkék rá, hogy 2012 októberében megkapták a Bács-Kiskun Megye Nemzeti Kisebbségeiért díjat, 2020 decemberében pedig a Baja Város Nemzetiségeiért kitüntető díjat.

– Kultúránk egyik fontos jellemzője az, hogy ereje az egységben rejlik, egymás támogatásában. Mi, akik itt, a Bácskában élünk, különösen jól érzékeljük ezt – mondta köszöntőjében Zsigó Róbert. Hozzátette, hogy az alföldi nép kultúráját nem lehet és nem lehetett soha egyetlen fő irányba sodorni. Úgy éltünk egymás mellett, hogy az egészhez mindenki hozzátette a saját képességeit és tehetségét. Így változott hazánk ezen része az emberöltők alatt, melyhez hozzátettek a német, a szerb és a horvát nemzetiségű honfitársaink is. 

Zsigó Róbert kiemelte: bárhogy is alakult a történelem, mi mindig arra törekedtünk, hogy segítsünk a másiknak. Nincs ez másképp ma sem. A problémáink közösek és az örömeinkben is osztozunk. Ez is rendkívül fontos, hogy megőrizzük a magunk és a jövő számára azt az egyedülálló csodát, ami a „Kincses Bácska” sajátja. – Ehhez az értékteremtő munkához járul hozzá a Bunjevačka „zlatna grana“ kulturális egyesület már fél évszázada. 

Célkitűzésük az, hogy a nemzetiségük kultúrája élő maradhasson, a hagyományokról ne csak a könyvek tanúskodjanak, hanem a mindennapi élet gyakorlatai is. 

Az egyesületnek hála gyermekeink és unokáink is megismerhetik a horvát nemzetiségű táncok énekek sokszínűségét –hangsúlyozta. Végül megköszönte az egyesület munkáját, a fél évszázados tevékenységüket.

– Eredményes, családias ötven év, ami mögöttünk van. Az egyesület 1972. október 6-án alakult, vagyis a jogelődje a Citaonica Táncegyüttes, 2005-ben vettem át a vezetést. Vezetőink voltak Csilics Sándor, Jerkovics Marica, Lehoczkiné Pálmai Aranka, Polyák Judit, Jakab Árpád, Sevorac Adrien és jómagam. Maroknyian vagyunk, de szívből, lélekkel dolgozunk azért, hogy a bunyevácság hagyományait továbbvigyük, megmutassuk minél több helyen és továbbörökítsük az utánunk jövő nemzedéknek – összegezte az elmúlt évtizedeket Filakovity Ildikó.

Hajdú Miklós alpolgármester köszöntőjében kiemelte, hogy egy egyesület életében az 50 év nagy időnek számít annak ellenére is, hogy Baja rendelkezik olyan közösségekkel is, amelyek 150-160 évet tudhatnak maguk mögött.

– Azonban tisztában vagyok azzal, hogy az az örökség, amit a Bunjevačka  „zlatna grana“ továbbvisz, az a mögöttük hagyott évszázadok hagyománya, amit a szüleiktől, nagyszüleiktől, ükszülőktől örököltek és visznek tovább, mert független attól, hogy a dokumentumok alapján mi minden történt, leginkább a közös együttlét szívdobogtató és lábremegtető élményei számítanak. Ezzel együtt is tudjuk, hogy valójában az a legfontosabb hogy a zsigereinkben van az, amiért ma itt vagyunk – hívta fel a jelenlévők figyelmet az alpolgármester.

Markovics Józsefné, a Bajai Horvát Önkormányzat elnöke is köszöntötte az ünneplő közönséget, majd következtek a hagyományőrző csoportok fellépései. Fellépett a Dusnoki Hagyományőrző népdalkórus, a tavankúti KHPD „Matija Gubec”, valamint az Ercsiből érkező Zorica Tánccsoport és természetesen a házigazda a Bunjevačka „zlatna grana“nKulturális Egyesület. A talpalávalót a Garai Tamburazenekar játszotta. A vidám, színvonalas műsor után hajnalig tartott a jubileumi bál. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!