Galériával

2022.09.12. 19:52

A romakultúra sokszínűségét, szépségét és értékeit mutatta be a halasi fesztivál

A romakultúra és annak gazdagsága nemcsak a cigány közösségeké, hanem az összmagyar egyetemes kultúra része is – hangoztatta Sztojka Attila, romaügyekért felelős kormánybiztos a Kiskunhalasi XIX. Cigány Nemzetiségi Szüreti Fesztivál megnyitóján, amelyet az elmúlt hétvégén rendeztek meg a halasi vásártéren.

Pozsgai Ákos

A halasi cigány hagyományőrző táncosok is felléptek.

Fotó: Pozsgai Ákos

A szervező Kiskunhalasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és a települési önkormányzat három napos közös rendezvényét Sztojka Attila, romaügyekért felelős kormánybiztos nyitotta meg, aki először romanyelven köszöntötte a halasi cigány szüreti fesztivál résztvevőit. – Azt gondolom, hogy Kiskunhalas városa egy olyan hagyományt indított el közel két évtizede, amely a cigány kultúra sokszínűségéről, szépségéről szól, amely bemutatja annak értékeit és amelyet a helyi roma közösség is magában hordoz – mondta kormánybiztos, aki úgy fogalmazott, hogy ez a kultúra és ennek a gazdagsága nem csak a roma közösségé, hanem az összmagyar egyetemes kultúra része is. 

– A mi feladatunk az, hogy ezt az értéket, kultúránkat, a nyelvünket, a zenénket, és azt a fajta gasztro adottságunkat, amit a romaság kialakított, azt bemutathassuk 

– emelte ki Sztojka Attila, aki szerint reményt adhat a romák számára, hogy igény van a romakultúrára. – Gyermekeinknek az a feladata, hogy ők is ismerjék meg, gyakorolják és adják tovább az utánuk következő nemzedéknek – tette hozzá.

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere arra emlékeztetett, hogy sok évvel még csak egy családi ház udvarán jöttek össze alig harmincan a résztvevők, mára azonban a város egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát az esemény, köszönetét fejezte ki a szervezőknek és a közreműködőknek.

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke csatlakozva a polgármester gondolatihoz, úgy fogalmazott, hogy az a közösségi szellemet és összetartást, amit Kiskunhalason tapasztal a roma közösség körében, nem sok helyen van. – Azt hiszem, hogy a kulcsszó a közösség, az a lehetőség, amikor összejöhetnek az emberek és együtt lehetnek. Itt Kiskunhalason ez a fesztivál példaértékű, csak gratulálni tudok a szervezőknek – mondta a közgyűlési alelnök.

A Kiskunhalasi XIX. Cigány Nemzetiségi Szüreti Fesztiválon az autentikus, tradicionális és főző programok mellett a világzenei és mulatós szórakoztató muzsika is helyet kapott. Bódi Guszti, Bódi Margó és fiúk, ifj. Bódi Guszti is színpadra lépett, a fellépők sorában volt a Womex életműdíjas és Kossuth-díjas Lakatos Mónika a FolkTriójával, a Szolnoki Csibész Zenekar, Jolly, a Halasi Fiúk, Sisák Zolee DJ és a halasi cigány hagyományőrző táncosok, akik a fesztivál mindhárom napján fergeteges hangulatot teremtettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!