Népviselet

2022.08.27. 15:02

Időszakos babakiállítást rendeztek be a Nagybaracskai Tájházban

Időszakos babakiállítást és fotóbemutatót rendeztek be a Nagybaracskai Tájházban. Csutkababákat mutatnak be, amiket a nagybaracskai Szűcs Andrásné készített, továbbá a lakossági felajánlásból kapott nagybaracskai népviseletbe öltöztetett babákat is megtekinthetnek az érdeklődők a tárlaton.

Szűcs Andrásné babái mellett nagybaracskai népviseletbe öltöztetett játékok is láthatók a kiállításon

Fotó: Márton Anna

– A babakiállítás célja, hogy bemutassuk  a nagybaracskai népviseletet. A kiállított babákon többféle ruha van, egyebek mellett látható a ternószoknyás, selyemszoknyás baba. Különféle alsószoknyájuk van, mint például a pöndől, fehér szoknya és fölötte a díszes, színes ternó vagy kasmír szoknya, illetve selyemszoknya – mondta Hegedűs Erzsébet önkormányzati képviselő.

A férfiviseletben a csutkababákon szőtteskötény, mellény, bő gatya, ing és a kalap látható. A lányoknak is van mellényük, ami imitálja a húszasokat és a lányok fején kendő, illetve fityula is megfigyelhető.

– Ami a színeket illeti, Nagybaracskán elsősorban a kék, zöld és sárga szoknya volt a szokás, de a fehéret is szerették. A kiállításon más színek is láthatók és vannak hétköznapi viseletek is. Ahogy bejöttek a műszálas anyagok, úgy változott a viselet. A kiállításon igyekeztünk a régebbi népviseletet bemutatni – sorolta a képviselő.

A tájházban három szobát alakítottak ki, ahol egyházi relikviákat, bútorokat, szerszámokat állítottak ki. Az egyik teremben a szövést mutatják be a hozzá kapcsolódó eszközökkel. Szövőszéket, szőtteseket is megtekinthet az érdeklődő. A folyosón fotótárlat látható az elmúlt évszázad fotóválogatásából. A tájház udvarán egy kemencét, valamint egy halfőzőt is készített Frendrick László önkormányzati dolgozó a munkatársaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!