Kultúra

2022.08.19. 19:05

Fotókiállítás mutatja be a tassi értékeket

A település írott és épített örökségét bemutató fotókiállítás nyílt a minap a tassi faluházban. A képeken a község jelenlegi hetvenegy helyi értéke látható, melyek közül tizenkettő bekerült a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba is.

Gulyás Sándor

Forrás: shutterstock.com/illusztráció

– Községünk települési, építészeti, környezeti, természeti adottságait kiemelt nemzeti értékek nem jellemzik. Ugyanakkor jó néhány területen vannak számunkra fontos, kiemelkedő értékek a kulturális örökség, építészet, turizmus és vendéglátás területén. Tass kuriális község volt a múltban, számos nemesi család élt itt. A politikai döntéshozatal évszázadokon keresztül a nemességhez kötődött, így több olyan értékünk van, ami figyelemre méltó. Ilyen egyebek között a Darányi család munkássága, a hozzájuk kötődő épületek, a kastély, a temetkezési helyük, ami 2009-tól a Nemzeti Panteon része. Ennek okán hoztuk létre a helyi lokálpatriótákkal 2013-ban a Tassi Települési Értéktár Bizottságot. Az elmúlt időszak alatt a szorgos munka eredményeként a helyi értékek köre egyre gyarapodott – mondta el a baon.hu érdeklődésére Horváth Attila történész, az Települési Értéktár Bizottság vezetője.

A bizottság továbbra is gyűjti a helyi értékeket.

– Felkerült a listánkra a Sajó Elemér tervei alapján, 1928-ban megépült tassi vízleeresztő műtárgy. 

A hajózsilip, a vízerőmű és vízleeresztő zsilip  1956. március 10-én a pusztító dunai jeges árvíz idején jelentősen megsérült, amit később, 1962-ben a hajózhatóság érdekében billenőtáblássá módosítottak. A zsilip mellett tavaly óta működik egy többfunkciós műtárgy, mely áramot termelhet, vagy a főágból emelhet át vizet a Soroksári-ágba. 

Előkészítés alatt van ennek felvétele is az értékek listájára csakúgy, mint a helyi Szent Korona emlékműé, melyekről majd a bizottság dönt – tette hozzá Horváth Attila. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!