Galériával

2022.08.09. 15:00

Értékőr címmel tartottak nyári tábort Szalkon

A megyei önkormányzat az identitás erősítő pályázata keretében valamennyi járás egy-egy településén tábort szervez. Kunszentmiklós járásban Szalkszentmártonban, Szalki Értékőr címmel került sor az ötnapos programra. A tábor témája a helyi, megyei értékek élményszerű megismerése volt.

Gulyás Sándor

A szalki általános iskolások izgalmas programokon vettek részt a táborban

Fotó: Szalkszentmártoni Művelődési Ház

– A helyi művelődési házban megtartott egyhetes értékőr táborban a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Általános Iskola tizenöt, 5.-6. osztályos tanulója vett részt. A résztvevők megismerkedtek egyebek között a megyei értéktárban is nyilvántartott református templommal Alföldy-Boruss Dániel református lelkész jóvoltából. Bese Gergő atya a katolikus Szent Márton templomba kalauzolta a fiatalokat. Mesekönyvek (Meseföld, Legendárium) segítségével ismerkedtek meg megyénk történetével. 

Közös meseolvasás, elemzés, beszélgetés, feldolgozás után élmenyrajzot készítettek, amelyeket kiállítottunk a művelődési ház nagytermében 

– tájékoztatta hírportálunkat Mészáros Szilvia közművelődési szakember, a tábor vezetője.

Sor került a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékkiállítás megtekintésére. Tudásukat Petőfi Sándor megzenésített versének tanulásával és feladatmegoldó kvízekkel gyarapíthatták a gyermekek.

– A digitális eszközök segítségével a helyi és megyei értéktárak internetes megkeresését is tanítottuk a fiatalokkal. Interaktív főzést tartottunk a szabad kéményes konyhában, ahol pillefánkot sütöttünk a gyerekekkel. A hatalmas siker visszaigazolása volt, hogy mind elfogyott és a receptre is igényt tartottak a táborlakók, hogy otthon is elkészíthessék az ínyencséget. „Nálad a labda-folytasd a verset" című játék a múzeum ivójának leghosszabb asztalán, a ping-pong párbajjal egyidőben zajlott. 

Az általuk szabadon választott Petőfi verset kellett asztaliteniszezés közben szavalni, úgy hogy a labdapasszal egyidőben folytatni kellett a verset. 

A kézműves foglalkozások keretében, a megyei motívumgyűjtemény segítségével, mindennapos használatú tárgyak készültek, mint például a stencil- és textilfilc technikával díszített szatyrok – sorolta a táborvezető.

A kirándulások sem maradtak ki a tábor programjából. A gyermekek megtekintették a kiskőrösi János Vitéz Látogatóközpontot, az Úttörténeti Múzeumot. Ellátogattak a helyi értéktárba beválogatott Szalkszentmártoni Petőfi Vadásztársasághoz, ahol vadászkürt és vadászkutya bemutatón, terítékismertetésen, légpuska lövészeten vettek részt.

– A program keretében nagy hangsúlyt kaptak az úgynevezett szorongásoldó foglakozások, ami a verbális és nonverbális kommunikáció kifejezőkészségének fejlesztését mozdította elő. Az intézmény tornaterme pedig tökéletes helyszínt biztosított csapatjátékoknak, amelyek segítettek közösségbe kovácsolni a gyerekeket. A pályaorientációt segítő programunk „A próbáld ki magad szakácsnak, felszolgálónak és vendégnek” alkalmával gofrit sütöttünk. Részt vettünk a Szalkszentmártoni Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervezésében megtartott habpartin, ami felejthetetlen élményt nyújtott a táborozóknak – tette hozzá Borbély Éva, a táborszervezője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!