Galériával

2022.08.23. 16:35

Elindult az új színházi évad Kecskeméten

Kedden délelőtt tartotta évadnyitó társulati ülését a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban. Egyebek mellett elhangzott, hogy Cseke Péter igazgató mandátuma lejár, de ismét indul a direktori székért, valamint a nehezebb gazdasági helyzet mellett is biztosított a színház működése.

Horváth Péter

Izgalmas előadásokkal várja a társulat az érdeklődőket

Fotó: Bús Csaba

Az évadnyitón prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester köszöntőjében méltatta a színház társulatát, majd sikeres évadot kívánt. Cseke Péter igazgató üdvözölte társulatát, megfogalmazva a teátrum idei jelmondatát: A színpad célja nagy, A színpad célja szent. Emlékeztetett, hogy a nyár folyamán nagyon sok bérletet adtak el az új évadra, ami megmutatja, hogy a közönség kitart a színház mellett.

– Mondják, hogy nehéz helyzetben a kultúrát tolják háttérbe az emberek, de Kecskeméten ez nincs így – hangsúlyozta a direktor, akinek megbízatása harmadik ciklusa jövő év január 31-én lejár, de bejelentette, hogy indul az önkormányzat által kiírt pályázaton. Némi változás történt a vezetésben: Pataki Andrást művészeti vezetőnek és általános igazgatóhelyettesnek nevezte ki Cseke Péter, aki egyben a művészetért és a közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár is.

Cseke Péter kitért arra, hogy nehéz éveket élünk a járvánnyal, a háborúval és az energiaválsággal, ami takarékosabb működésre szólít fel, aminek bizonyos tagozatoknál fájó jelei lehetnek. Mindemellett a Kulturális és Innovációs Minisztérium továbbra is biztosítja a 20 százalékkal megemelt alkalmazotti béreket. 

A Mercedes legújabb beruházása kapcsán megjegyezte, hogy az is a város jövőképének egy jele, és hiszi, hogy a fenntartó érdeke is a város egyetlen nemzeti intézményének támogatása. Ezt követően köszöntötte az állami kitüntetett munkatársakat és a jubilánsokat.

A nyárról szólva elmondta: teljesítették a felkéréseket, hatalmas sikerrel játszottak több darabot is vendégjátékaik során, köztük az Elisabeth musicalt két alkalommal is a Margit-szigeten, amit összesen hatezer ember látott ott, ezzel már 35 ezer nézőnél jár az előadás.

Barta Dóra, a Kecskemét City Balett művészeti vezetője elmondta, hogy idén tizedik évadát kezdi a Tánctagozat, ami rövid idő alatt meghatározó szakmai műhellyé vált, amit az is mutat, hogy tavaly mintegy háromszázan jelentkeztek külföldről. Egy premierjük lesz, a Hattyú, amiben a balettirodalom ikonikus képét, témáját dolgozzák fel. A bemutatót januárban tartják a kamaraszínházban. Új táncművész is érkezett a társulatba, 298 jelentkező közül választották ki az olasz Federico Rubisset.

Pataki András művészeti vezető kihangsúlyozta, hogy a színház elmúlt 125 évében voltak nehezebb esztendők is a mostaninál, ezért érdemes optimista maradni. 

Ezt az is indokolja, hogy a kulturális kormányzat célja az olyan értékek támogatása, melyek Kecskeméten is megtalálhatók: a kulturális támogatások terén prioritás a különleges magyar színházi kultúra és a műhelymunka védelme.

– Ne okozzon egzisztenciális bizonytalanságot a helyzet, mert a holnapunk garantált, a kulturális finanszírozás adott – mondta, ugyanakkor megjegyezte, hogy a mostani a szakmai józanodás ideje, amikor a statisztika alapú, nézőszámot és előadás számot preferáló gondolkodás értékalapú gondolkodásra cserélhető.

Szente Vajk főrendező elmondta, hogy közel négyszázan jelentkeztek színésznek a teátrumhoz és közülük 70 embert meghallgattak. 

A meghallgatás alapján két tehetséges fiatal színészt, Venczli Zórát és Mechle Christian fogad a társulat. Társulati tagként folytatja Kovács Gyopár. Számos új és visszatérő vendégművész látható majd az előadásokban. Szente Vajk elmondta, hogy több premiert láthat az új évadban a nagyérdemű. Egyebek mellett a Macbeth, a Gianni Schicchi, A telefon, a Tizenkét dühös ember című színműveket a Luxemburg grófja operettet állítják színpadra.Az évadnyitót a Kőszívű nyilvános olvasópróbája követte, este pedig ünnepélyesen megnyitották kamaraszínház nagyközönség által is látogatható büféjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!