Galériával

2022.07.19. 11:28

Kodály Zoltánról nevezték el a Hírös Agóra termét

Kezdetét vette Kecskeméten a Kodály Emlékév. A nagy magyar zeneóriás éppen 140 évvel ezelőtt született meg a hirös városban. E kerek évfordulót megünneplő rendezvénysorozat első állomása volt a hétfő este megnyílt Kodály kiállítás és Kodály terem avató a Hírös Agórában.

Sebestyén Hajnalka

A kecskeméti zeneszerző képei is megtekinthetők a róla elnevezett teremben.

Fotó: Bús Csaba

A Kodály Fesztivál hármas programmal vette kezdetét hétfőn a Hírös Agórában. Ennek keretében avatták fel az intézmény legfelső szintjén a képzőművészeti tárlatoknak rendszerint helyet adó termet, Kodály terem néven. Az ünnepséghez méltó kiállítást választottak, a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből Kodály életét bemutató fotókat állítottak ki.

A teremavatóval egybekötött kiállítás megnyitón Barta Dóra, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója elevenítette fel Kodály Zoltán munkásságát. Hangsúlyozta, 

a Kodály szellemiségéhez méltóan továbbra is színvonalas képzőművészeti eseményeknek ad helyet a terem. 

A kiállítás kurátora a Magyar Fotográfiai Múzeum két munkatársa, A Fehér Vera és Németh Ábel volt. A Fehér Vera a következőképpen foglalta össze a tárlat anyagát, mely a terem falán is elolvasható.

A Magyar Fotográfiai Múzeum által őrzött fotókon a közönség Kodály Zoltán zeneszerző életéből láthat különleges és meghitt pillanatokat, nemcsak a szakmai, hanem magánéletéből is. E dokumentumértékű képkockákon Kodály társaságában megjelenik Lehel György karmester, a galántai Farkas Ferenc. Tildy Zoltán köztársasági elnök és Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta ének és zenetanár iskolaigazgató.

Amellett, hogy Kodályt láthatjuk a Zeneakadémián vagy a róla elnevezett kecskeméti Ének-Zenei Általános Iskola avatóünnepségén, a képválogatásban felbukkan a Hármashatár-hegyen feleségével vagy egy szombat esti éneklésen a tanítványokkal. A képsorozat 1938-tól 1970-ig vonultat fel állomásokat Kodály Zoltán életéből. A harminc évet átívelő tárlat révén a Kodály életmű zenei vagy szöveges dokumentumainak tanulmányozása mellett másképpen is közel kerülhet a látogató a zeneszerzőhöz.

A tárlat a mindennapok mellett természetesen beszámol a Kossuth-díjról, a kecskeméti Ének-Zenei Iskola első növendékeiről vagy a zeneszerzőt kísérő egyéb sikerekről. Mindezek mellett a fotósok feladata volt, hogy a már életében is nagyra becsült, korszakalkotó Kodályt egyetlen képbe sűrítve igyekezzenek bemutatni, tették mindezt a művész hozzáértésükkel, fogalmazásmódjukkal.

A kiállításon látható Kodály Zoltánról készült portrék különféle nézőpontokból járják körbe egy talán soha nem pihenő, szabadidejében is komponáló nyughatatlan zseni életét. Otthon, a zongora mellett ülő férfi átszellemültsége vagy a fellépéséből sugárzó határozott kiállása, a billentyűkön játszó, „kiművelt” keze, a gyerekek környezetében érezhető kedvessége és a felesége társaságában sugárzó bizalmas hangvétel mind-mind felfedezhető a fotókon. Mindezek megfigyelése lehetőséget ad arra, hogy a zeneszerző személyesebb közelségébe kerüljön a látogató.

A zeneszerző születésének 140. évfordulót ünneplő tárlaton bemutatott fotográfiák készítői Bojár Sándor, Forrai Zoltán, Gink Károly, Langer Klára, Reismann Marian, Tóth Sándor, Vámos László és Zinner Erzsébet.

Az avató műsorban közreműködött a Nemzeti Ifjúsági Kórus, Erdei Péter vezényletével. A 2018-ban alakult kórus célja a magyar kórusművészet értékeinek magas színvonalú bemutatása, a kodályi zenepedagógia közösségépítő erejének példázása. A kecskeméti Kodály Intézet szakmai hátterével, Erdei Péter és Nemes László Norbert karnagyok irányításával működő kórus ötállomásos turnéjának utolsó helyszíne lesz Kecskemét. A nyitónap után is találkozhat velük a közönség, nagyszabású műsorukat a Piarista templomban mutatják be július 28-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!