Fotófal

2022.06.03. 19:55

Pálmonostora értékes múltját mutatja be a tárlat

Gazdag és értékes múlttal büszkélkedhet Pálmonostora. Ez derül ki abból az állandó fotókiállításból, amely a napokban nyílt meg a helyi művelődési házban.

Vajda Piroska

A fotófalat a művelődési házban helyezték el Fotó: Vajda Piroska

Cseszkó László polgármester hírportálunk érdeklődésére elmondta, A múltunk értéke, közösségünk jövője című pályázaton hat település – Szank, Móricgát, Petőfiszállás, Gátér, Jászszentlászló és Pálmonostora – 43,3 millió forint uniós forrást nyert helyi értékeik összegyűjtésére és bemutatására. Ebből a keretből 2,7 millió forint támogatást kapott Pálmonostora, amely lehetővé tette több projekt megvalósítását is. 

Így például vásároltak a falu számára egy modern fényképezőgépet és egy kamerát, amivel a helyi eseményeket, értékeket rögzíthetik az utókor számára. 

A program lehetőséget teremtett szomszédolásra is, vagyis arra, hogy a résztvevő települések ellátogassanak egymáshoz, hogy megismerjék egymás értékeit. 

Hasonló céllal szerveztek nyári tábort a gyerekeknek is. Ugyanakkor a helyi közösségi programokat szervező közművelődési szakemberek továbbképzését is finanszírozta a pályázat. 

A helyi értékek összegyűjtését és bemutatását szolgálja az a fotófal is, amelyet a napokban helyeztek el a művelődési ház falain. Az állandó képkiállítás alapját az a fotókönyv adta, amelyet a község lakói által régóta őrzött, hagyatékként generációról generációra öröklődött képekből állítottak össze. De felhasználták a helyi önkormányzat, az iskola és a termelőszövetkezet fotóarchívumát is. 

A kiállított képek közül a legrégebbi az első világháború időszakából való, hadifogságból küldte haza egy szerető férj a családjának. 

A képutazás az 1980-as években ér véget. Egy-egy képcsoport a mindennapi élet mozzanatait vetíti a látogató elé a maga boldog vagy szomorú szereplőivel, a naponta végzett munkával otthon, a földeken vagy a termelőszövetkezetben. Közösségeket láttat, akik csapatokban, osztályközösségekben együtt töltötték az idejüket sporttal, kirándulással, tánccal vagy a településérét végzett munkával. 

A fotók bemutatják a település korabeli jellegzetes épületeit, melyek közül többet már elbontottak, a mozgalmas egyházi életet. A képek alapján kiderül az is, hogy a pálmonostoriak évtizedeken keresztül dohánytermesztéssel foglalkoztak, de szívesen jártak vadászni, illetve horgászni a Péteri-tóra, meccset nézni a focipályára, kedvelt sport volt a faluban a sakk. 

A fiatalok a színjátszókörben, az énekkarban vagy a tánciskolában találkoztak. A kiállított képek alapján látható, hogy komoly közösségi élet volt egykor a faluban. Ez mára a televízió, a telefon, a számítógép és az internet okán átalakult. Rohanó világunkban egyre kevesebb időt szánunk arra, hogy találkozzunk, beszélgessünk – fogalmazott a polgármester, aki abban bízik, hogy ez a kiállítás is jó alkalmat teremt arra, hogy a helyiek összejöjjenek, beszélgessenek, ezáltal pedig tovább erősítsék a falu közösségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!