Program

2022.06.10. 10:38

Népművészeti fesztivált rendeznek Kecskeméten sok-sok tánccal és kézműves bemutatókkal

E hét szombaton minden a tánc és a népművészet körül forog a kecskeméti Hírös Agórában és előtte. Látványos felvonulás, közös táncok, koncertek és kézműves bemutatók színesítik az egész napos I. Kárpát-medencei Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivált.

Sebestyén Hajnalka

Illusztráció. Fotó: Kecskemét Táncegyüttes

Szombaton tartják meg az I. Kárpát-medencei Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivált Kecskeméten, a Hírös Agórában, a Kecskemét Táncegyüttes fő szervezésében. 9 órától érkeznek meg a táncegyüttesek viseletben az épület elé, majd átvonulnak a Nagytemplomba. A szertartás után 11 órakor a templom előtt táncolnak, 11.20-kor indul vissza a zenés-táncos menet a nagyszínpadig. 12 órakor lesz a megnyitó közös tánccal, a zenekari koncertek 12.30-tól láthatók-hallhatók. Fellép a Vadhajtás Citerazenekar, Mátyás Király Citerazenekar, a Kodály Zoltán Ének-Zenei Iskola növendékei, a Biser csoport zenekara és a Kalocsai Hagyományörzők zenekara.

Mindezzel párhuzamosan a csoportok jó része a város különböző pontjain, és a környékben adnak elő flashmobokat. A programban helyszínként szerepel: Kadafalva, Ballószög, Helvécia, Hetényegyháza, Katonatelep, Petőfiváros, Rávágy tér, Műkert/Vadaspark, Vasútpark, Vacsi köz, Arborétum, Színház/Trianon emlékmű, Piaristák tere, Rákóczi Iskola és Margaréta Idősek Otthona.

14 órától Táncolj velünk… címmel gálaműsort adnak a résztvevők, tánctanításokkal, közös tánccal. Ezt követi 15.30-tól a táncház.

A fesztivál keretében kézműves programok is lesznek. A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület Mester és inas programjaként sokféle mesterség tárul a közönség elé. Bene Ágostonné (Kiskunfélegyháza) népi iparművész kosárfonó és tanítványa Tarjányi Tamás kosárfonás bemutatót és gúzskarika készítést tart. Schneider Péterné (Harta) bútorfestő Népművészet Mestere és tanítványai, Stein Enikő, Kozóné Frits Emőke, Zsinkáné Schettrer Csilla a bútorfestés világát tárják az érdeklődők elé. Bedőné Manó Éva (Kecskemét) vertcsipke készítő és tanítványa, Budavári Luca a csipkeverést népszerűsíti. Vidák Anna (Kecskemét) nemezkészítő Népművészet Ifjú Mestere nemezelés foglalkozásra invitálja az érdeklődőket.

Csordás Katalin (Kiskunhalas) viseletkészítő népi iparművész öltögetés, textil virág készítés foglalkozást tart. Kripta Istvánné és Romsicsné Balogh Mária (Kalocsa) a kalocsai pingálást és mintaírást mutatja be,  előre nyomtatott színező lapok segítségével tanítják meg a kalocsai színezést.

Csorvási Kata (Kiskunhalas) Mackó Milu mesekuckójában játszhatnak a gyerekek, miközben verseket, történeteket, meséket hallhatnak Mackó Milu életéről. Samu Mónika (Kiskunfélegyháza) gyöngyfűző  szintén tart bemutatót. Trungel Aranka szalmafonó Népművészet Ifjú Mestere pedig a csuhé pillangó készítés fortélyaiba avatja be közönségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!