Galériával

2022.06.22. 13:55

Erősíti a kunszállásiak közösségét a Ládafia Színjátszó Csoport

Kunszálláson régi hagyománya van az amatőr színjátszásnak. A hosszú évek óta szünetelő csoportot Horváthné Gellért Emőke, a Mosolyvár Óvoda új vezetője élesztette újra, és alapította meg a Ládafia Színjátszó Csoportot. Tagjai lelkesen készülnek a következő előadásra. A Ládamesék-sorozat részeként a Jancsi és Juliska című mesejátékot mutatják be június 24-én, pénteken délután a faluház nagytermében. A szerdai próbán látogattuk meg a csapatot.

Vajda Piroska

Próbál a Ládafia Színjátszó Csoport, jobbra Horváthné Gellért Emőke Fotó: Vajda Piroska

A diákszínjátszás azon túl, hogy kellemes kikapcsolódást jelent a szereplőknek és persze a nézőknek, számos más előnnyel is jár. Remek közösségerősítő hatása van. De segíti a gyerekek érvényesülését akár az iskolában, akár a későbbiek folyamán. 

Olyan hasznos dolgokat tanulhatnak meg egy-egy próba vagy előadás során, hogy miképp kommunikáljanak egymással, létesítsenek emberi kapcsolatokat, hogyan érvényesüljenek, erősítsék önbizalmukat, csökkentsék lámpalázukat és dolgozzanak közösségben 

– sorolta az amatőr színjátszó csoport létrehozásának indokait Horváthné Gellért Emőket, aki két évvel ezelőtt hozta létre a gyermekszínjátszó csoportot Kunszálláson a kecskeméti Hírös Agóra Nonprofit Kft. és a Kunszállási Faluház együttműködésével, illetve a Hírös Agóra és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. 

Munkáját nagyban segíti a Hírös Agóra Nonprofit Kft. részéről Józsa Katalin, aki részt vállal a programok lebonyolításában, illetve az előkészületekben, a kezdetektől folyamatosan gondozza a színjátszó csoportot, segít az előrehaladásban – nyilatkozta hírportálunknak a csoport vezetője, aki heti rendszerességgel tart színjátszó foglalkozásokat. 

– Nagyon fontosnak tartom, hogy nemcsak azokat a gyerekeket várom, akik jeleskednek a színpadi szerepléskor, hanem a gátlásokkal küzdő gyermekeket is. A foglalkozásokon nekik is tudok olyan feladatokat adni, amelyek segítik őket abban, hogy ezeket az akadályokat leküzdhessék, és sikeresen boldoguljanak a mindennapi életben – hangsúlyozta Emőke. 

Elmondta, a csoport az elmúlt két év alatt nagyon jól összecsiszolódott. Ebben közrejátszott az is, hogy a foglalkozásokat rendszeresen közösségi, ügyességi játékokkal színesíti, ami azon túl, hogy erősíti a csoport kohézióját, fejleszti a kommunikációs készségeket is. Természetesen a fő cél mindig egy előadás létrehozása. 

Az első lépés a Diótörő történetének színpadi feldolgozása volt. A felkészülés során a darabhoz kapcsolódó zenét, Csajkovszkij Diótörő című művét is megismerhették a diákok. 

A színdarabot a karácsonyi időszakban szerették volna előadni. A vírus elleni védekezés okán a foglalkozások azonban abbamaradtak, és az előadás is meghiúsult – számolt be a kezdeti nehézségekről Emőke. A csoport tagjai a pandémia alatt az interneten keresztül tartották a kapcsolatot, ekkor született meg a drámaműhely neve is, a Ládafia Színjátszó Csoport elnevezés. 

– Úgy tapasztaltam a visszajelzésekből, hogy a gyerekek nagyon szerették látogatni a foglalkozásokat, illetve az őket kísérő felnőttek is jól érezték magukat, rendszeresen részt vettek a játékokban. Így a járványügyi korlátozások feloldása után újraindult a közös munka. 

A Ládafia névre utalva a csoportnak terveztem egy ládát, amely többfunkciós: az eszközök tárolását is szolgálja, de esetenként bábparavánként és díszletként is funkcionál. 

A Ládafia elnevezés apropóján pedig a Ládamesék-sorozat részeként az első előadásunk tavaly decemberben a Kiskakas gyémánt félkrajcárja című mese volt. A Félkrajcár jegypénztárában a gazdasszony szakajtójából kikerült kukoricaszemekkel lehetett fizetni az előadásért. A nézők megtöltötték a termet, a gyerekek remek előadóknak bizonyultak. A sorozat második meséje a Jancsi és Juliska című történet feldolgozása lesz. 

Igyekszünk változatos technikákkal dolgozni, így a színdarabban egy több ember által mozgatott életnagyságú báb is helyet kap. A díszletet a szülőkkel és érdeklődő gyerekekkel együtt készítettük, illetve a mézeskalács ház alapjának nagyon szép kivitelezését egy apukának köszönhetjük. 

A Ládamesék-sorozat részeként a Kiscipó mesét is elővarázsoljuk majd a ládából, melyet kesztyűbábokkal jelenítenek meg a gyerekek – tudtuk meg Horváthné Gellért Emőkétől, aki azt is hozzátette, hogy a faluház dolgozói, illetve a helyi Aranyalkony Nyugdíjas Klub tagjai is segítik a csoport munkáját. 

Kiemelte még, hogy a szövegkönyvet Győrfi Eszterrel közösen írták. Eszter, aki pedagógus szeretne lenni a szövegírás mellett, sokoldalúan segíti a csoportot: súgó, plakáttervező, szereplő is egyben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!