Galériával

2022.06.12. 13:39

A régi öregek receptjei alapján készültek a sváb ételek Császártöltésen

Második alkalommal rendezték meg a Sváb Ételek Fesztiválját Császártöltésen. A 2300 fős német nemzetiségű falu központjában 13 település képviselői tizennyolcféle ételt főztek, sütöttek, olyan különlegességeket, amelyek egykor és ma is jellemzik a hazai németség konyhaművészetét.

Barta Zsolt

Tizenhárom település jellegzetességei készültek a fesztiválon Fotó: Barta Zsolt

A  történet 2021.-re nyúlik vissza. Akkor döntötték el a töltési asszonyok, hogy a sváb konyha receptjeit összegyűjtik a faluban. Azonban egy–egy étel utcánként másként készítettek el. Az egyeztetés során jött az ötlet, hogy rendezzenek főzőfesztivált a hazai németség számára, ahol nem csak bemutatják a recepteket, hanem meg is lehet azokat kóstolni. 

Szombaton a falu központjában felállították a bográcsokat, s amíg ott főztek a vendégek, addig a színpadon a vendég települések folklór csoportjai műsorokkal szórakoztatták a vendégeket. Takácsné Stalter Judit polgármester köszöntötte a főző ünnep résztvevőit, mindenkit bátorított a kóstolásra. Mint mondta, ezúttal a sváb baráti települések mellett egy délszláv falu is bemutatkozik, Hercegszántó táncosait is meghívták, színesítve a programot. Tőle Bányai Gábor országgyűlési képviselő vette át a szót, aki dicsérte a sváb konyhát. 

Majd a köszöntők végén a vendég települések képviselői császártöltési vörösborral koccintottak. A jelenlévők öt kóstolásra alkalmas jegyeket vásárolhattak. Ebéd végén pedig a helyi borokat is megkóstolhatták az étkezők. Hogy mire lehetett beváltani a jegyeket? Például a ceglédberceliek berceli babos káposztájára, savanyú májra és lakodalmas kalácsra, az érsekhalmaiak hókiflijére, a garaiak babgulyására, a geresdlakiak gőzgombócára, a hajósiak pincepörköltjére és a hartaiak szezámmagos kiflivel kínált birkagulyására. A császártöltésiek gerslis káposztával, vadpörkölttel és krumplis kaláccsal, a rácalmásiak pedig strudlival lepték meg az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!