Galériával

2022.05.10. 19:50

Huszonhét főzőmester finomságai főttek a bográcsokban a kereki majálison

Nagyszabású gasztro-kulturális fesztivált tartottak szombaton, Kerekegyházán. A majális legkiemelkedőbb eseménye a bográcsos ételek főzőversenye volt.

Gulyás Sándor

A bográcsos ételek főzőversenye idén is sokakat vonzott Fotó: Gulyás Sándor

Nagy érdeklődés kísérte idén is a ma már hagyományosnak számító kerekegyházi bográcsos főző- és süteménysütő versenyt. A helyi profi és amatőr szakácsok mellett a szlovákiai Gútor, Kerekegyháza testvértelepülésének csapata is megmérettette magát. Az idei, szám szerint tizenkettedik gasztronómiai fesztiválon huszonhét főzőmester készítette el ételremekeit. 

A finomságokat az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend  tagjai bírálták el, melynek elnöke Bene Sándor gasztronómiai főkancellár volt.

A szakemberek értékelése szerint észrevehető volt, hogy a versenyzők jó előre felkészültek a megmérettetésre, ami meghozta gyümölcsét. Így az idei esztendőben nagyon sok kiváló ízt kóstolhattak. A zsűri bronz, ezüst és aranyérmekkel ismerte el a szakácsok teljesítményét.

 Az Alapítói díjat a Dózsa Vadásztársaság (Peczelák Attila), az Opóczki mesterszakács testvérek különdíját Gábor Imre Családi Csoport (Kaldenekker Olivér), a zsűri elismerését az Erdő utcai fiúk (Csiki Péter), míg a Polgármesteri díjt a Gútori barátok (Schnóbl József ) érdemelte ki. Aranyérmet kapott a Kukujszi Néptáncegyüttes, a Kövecses Szerviz, az  Erdő utcai fiúk, a: Kereki Postások csapata, illetve Barát József. Ezen felül 10 bronz és 7 ezüst érem került kiosztásra.

A megmérettetést, immáron negyedik alkalommal süteménysütő verseny is színesítette, ahol ugyancsak érmekkel minősítették az édességek készítőit. A sütemény zsűri fődíját Száraz Szilvia mákosguba szelete érdemelte ki. A Polgármesteri díjat Dúlné Finta Zsuzsanna, az Alapítói díjat Kissné Mándity Dóra vehette át. Aranyérmet vihetett haza Bársony Zsuzsanna, Kullai Földházi Renáta. Ezen felül 3 ezüst és 3 bronz érem talált gazdára. 

– Évről-évre próbáljuk kicsit érdekesebbé, színesebbé tenni a rendezvényt, de a lényegét szeretnénk megőrizni. A résztvevőknek továbbra is olyan közösségi élményt nyújtani, ami erősíti az itt élő emberek és a vendégek egymás iránti tiszteletét, megbecsülését – emelte ki dr. Kelemen Márk Kerekegyháza polgármestere.

A kultúra sem szorult háttérbe

A kereki majális kulturális programokban sem szűkölködött. A nap folyamán helyi és országosan ismert előadók műsorának tapsolhatott a gasztro-kulturális fesztivál nagyszámú közönsége. Fellépett Meggyes Csabi, a  Hashtag együttes, a Kiskunsági Vadászkürt Egyesület, a Tavaszi Szél Népdalkör, a Kereki Nótások, a Kerekegyházi Kukujszi Néptáncegyüttes, a Kerekegyházi Társastánc, valamint a Senior Örömtánc csoport. A gyermekek szórakozásáról a Szecsődi Udvarház előadói gondoskodtak. A programot a kerekegyházi Nyugdíjasklub „Ügyes kezek munkái” kiállítása színesítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!