Galériával

2022.05.11. 17:20

Három alkotó hímzéseiből nyílt közös tárlat Kecskeméten

Kalocsai hímzéstől a patchworkig címmel nyílt közös tárlata kedden Kalics Tamásnénak, Bartusné Antal Évának és Bukorné Kordé Katalinnak Kecskeméten, a Hetényi Közösségi Házban. A különleges tárlaton hímzett terítők, patchwork ágytakarók mellett kézzel készített játékok is helyet kaptak.

Sebestyén Hajnalka

A patchwork ágytakarók és a kézzel készített játékok mellett hímzett terítők láthatók a kiállításon Fotó: Bús Csaba

A Kalocsai hímzéstől a patchworkig című kiállítási anyag három alkotó hölgy munkáját mutatja be. Közös bennük a kézimunkázás iránti szeretet, a kreativitás és a kitartás. A stílusok azonban nem teljesen egyforma, bár vannak közös munkáik is. 

Kalics Tamásné Krisztina már gyermekkora óta szeret kézimunkázni, a mindennapjai része. Az elmúlt évtizedekben nagyon sok szép dolgot hímzett, köztük többet egyházi célra, például oltárterítőt vagy papi stólát. 

A kiállításon látható is az egyik stóla, emellett hímzett párnák, riseliőzött terítők, pruszlik és ingvállak teszik teljessé a bemutatott repertoárját.

– Mindhárman jóban vagyunk, barátságunk több évre nyúlik vissza. Saját otthonunkban alkotunk, de alkalmanként találkozunk, megosszuk tapasztalatainkat – mondta Kalicsné Krisztina.

Ehhez kapcsolódón Bukorné Kordé Katalin azt is elárulta, hogyan ismerkedtek meg, melynek hatására ő maga is elkezdett hímezni. Akkoriban még ő és Bartusné Antal Éva is a Honvéd kórházban dolgozott. 

– Éva és én 38 évig dolgoztunk együtt a kórházban, barátnők lettünk. Évekkel ezelőtt a fizikoterápián egyszer csak arra lettünk figyelmesek, hogy az egyik beteg, Krisztina, még vár a kezelésekre, mindig előveszi a hímzését. 

Engem annyira magával ragadott, hogy beszélgetni kezdtünk róla, és hatására el kezdtem én is hímezni. 

Korábban is kézimunkáztam már, Évával együtt horgoltunk, kötöttünk, varrtunk már – mesélte Bukorné Kordé Katalin.

A kiállításon Katalin sokoldalúságát mutatja, hogy hímzései és patchwork munkái egyaránt megtekinthetők. Évával közösen ugyanis a patchwork technikát is elsajátította. Éva szintén el kezdett már hímezni, de még úgy érzi, gyakorolnia kell, hogy kiállításon mutathassa be munkáit.

– Az unokáim adták az ötletet a patchwork technikához. Nagyon megszerettem. Vannak önálló alkotásaim és Katalinnal közösek is. Az ágytakarók, és gyerekeknek szóló falvédők mellett játékokat is készítek. Gyakran újrahasznosítom a kiselejtezett ruhadarabokat, de van, amikor vásárolok új anyagokat is – tette hozzá Éva.

A tárlat megnyitójának hangulatát Szabó Sándor tárogatóművész játéka emelte. Először Turpinszky Béláné Andrea, a Hetényi Közösségi Ház vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Papp Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője méltatta a három alkotót és munkáikat. Hangsúlyozta: olyan műveket láthat a közönség, mely valóban művészet, érthető és értékelhető. A hölgyekben benne van az elszántság, a fantázia és a küzdelem. Nem sajnálják az időt, a hosszú órákat a kézimunkára, mely jó példát mutat. 

Az alkotások május 23-áig tekinthetők meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!