Kalocsa

2022.05.02. 17:20

A 30. Kék Madár Fesztivált szervezi Lakatos György

Lakatos György fagott­művész többszörös jubileumot ünnepel 2022-ben: 50 éve kezdett fagottozni, idén már a 30. Kék Madár Fesztivált szervezi a beteg gyermekeket támogató alapítványa javára, és a háromezredik fellépésénél tart.

Gábor János

Lakatos György a könyvtár kamaratermében tartott Fagottgálán. Fotó: Gábor János

A Kék Madár Fesztivál kalocsai születésű főszervezője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense több kerek évfordulót is ünnepel ebben az évben, így a múlt heti, Tomori Pál Városi Könyvtár kamaratermében tartott Fagottgála szintén a jubileumokra hívta fel a figyelmet. Fél évszázada már, hogy beleszeretett a hangszerébe, és kevesen viszik olyan sokra, mint ő: hazai, illetve európai komolyzenei koncertek mellett körbeturnézta Amerikát, Kanadát, Izraelt, és külföldi mesterkurzusain diákok hada lepte el a termeket Párizstól és Londontól Manchesteren, Aveirón, Thessalonikin át Grazig. 

– Amikor felkértek a kalocsai Fagottgálára, az jutott eszembe, hogy annyi mindent játszottam már itt egyedül és más művészekkel, hogy mi lenne, ha ezúttal a növendékeimmel jönnék? – mesélte a baon.hu-nak Lakatos György, aki múlt szerdán délelőtt diákok, majd kora este felnőtt közönség előtt lépett fel. Egyetemi tanárként büszkén mutatta be végzős növendékeit, akiket már most kimagasló művésznek tart – olyannyira, hogy a koncert egy pontján velük együtt, ötödmagával játszott. 

– Debreceni, győri, Balaton-felvidéki hallgatók jöttek velem, olyan zenészek, akik korábban konzervatóriumot végeztek, és utána kerültek a zeneakadémiára – mondta. 

– Általában reneszánsz vagy késő barokk madrigálokat, motettákat játszunk 

– emelte ki, hozzátéve, hogy csak Kalocsán számít kuriózumnak a diákokkal közös koncertje, hiszen több hasonló csapatot alapított. Ami a műfajt illeti, virágzik – jegyezte meg. Fagottra nagyon sok kortárs darab születik, és ezeket ugyanolyan lelkesedéssel veszik fel az egyre hatalmasabb repertoárba, mint a klasszikusokat. 

A Kék Madár Fesztivál ugyancsak jubilál 2022-ben: zsinórban a harmincadik lesz, ezúttal olyan fellépőkkel, mint a Debreceni Kodály Kórus, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, Gubík Ági, Dés László és zenekara, a Bikini, az Ivan & The Parazol és még sokan mások. 

A rendezvénysor nemcsak miattuk különleges, hanem azért is, mert a pandémiát követően ez lesz az első teljes programmal jelentkező fesztivál. Mint emlékezetes, 2020-ban Tóth Dani és a Hokedli Stúdió segítségével online térbe költözött a Kék Madár, majd 2021-ben hibrid eseményként, fizikai helyszínen, videós közvetítéssel tartották meg. 

Az idei fesztivál elsődleges küldetése, hogy „újra, személyesen együtt legyünk” – emelte ki Lakatos György, aki úgy döntött, megtartja a kitűzővásárlást mint új támogatási formát, viszont az emléktárgy idén belépő is lesz egyben. 

A jelvény megtervezését általános iskolásokra bízta, és információi szerint pontosan 2222 diák jelentkezett a kihívásra. 

A legjobb munkákat több kategóriában jutalmazzák, aztán legyártják a kiűzőket, amiket korlátozott számban, egy jelképes minimáláron lehet majd megvásárolni. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kért összegnél jóval többet ne lehetne érte fizetni a pénztáraknál. A bevétel, mint mindig, a kiemelten közhasznú Kék Madár Alapítvány számlájára, majd onnan a többek között orvosok alkotta kuratórium megítélése alapján olyan pályázó családokhoz kerül, akik tartós vagy maradandó egészségkárosodásban szenvedő gyermeket, gyermekeket nevelnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!