Kiállítás

2022.04.29. 10:21

Kerekegyháza múltját idézik a megsárgult képek

Új kiállítás nyílt a napokban Kerekegyházán. A tárlaton a település múltjába tekinthetünk vissza.

Gulyás Sándor

A művelődési házban nyílt tárlat. Fotó: Marton Áron

A város múltját bemutató helytörténeti kiállítás nyílt a napokban a helyi Katona József Művelődési Házban. A tárlat anyagában kiemelt hangsúlyt kapott Balatoni Farkas János, Kerekegyháza alapítójának munkássága. 

Balatoni Farkas János Jászárokszálláson született, huszonnégy évesen állt be az 1848-as forradalom és szabadságharc katonái közé. Közvitézként, majd a jászkerületi önkéntes nemzetőr zászlóaljban hadnagyként szolgált. Századosként szerelt le a 190-es Honvédzászlóalj gyalogezredéből. A Szabadságharc bukását követően amnesztiában részesült, Gödöllőről Kecskemétre, majd birtokvásárlással a Kecskemét melletti pusztaságra költözött. 

Farkas János 1856-ban megalapította a ma is fönnálló Kerekegyháza települést. Az első telepesek jászok, svábok, tótok, csehek, morvák és sziléziaiak voltak. A folyamat százhatvanöt éve, 1857 őszén zárult le. Balatoni Farkas János 1908-ban halt meg Kerekegyházán, itt helyezték örök nyugalomra.

Az önkormányzat a 2000-es évek elején a hajdani Farkas-birtok megmaradt részét (Farkas-erdő) bekeríttette, és kialakították a Balatoni Farkas János Emlékparkot. A létesítményt a jövő évben vehetik birtokba a település lakói, ahová ez idáig 4500 őshonos magyar fafajtát, cserjét ültettek. 
A művelődési házban megnyílt időszaki kiállítás nem csak a városalapítónak állít emléket. A tárlat egyben felidézi a település távoli és közelebbi múltját is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!