Leletek

2022.04.13. 06:50

Árpád-kori sírokra leltek egy uszódi szántóföldön

Szántóföldművelés közben talált ezeréves holttesteket Uszódon egy helyi gazdálkodó. A hétből két sír tartalmazott díszesebb kellékeket, míg a többiből a csontvázakon kívül más nem került elő.

Gábor János

Szántóföldből kerültek elő az ezeréves sírok, a hétből kettő tartalmazott díszesebb kellékeket Fotó: Viski Károly Múzeum

Szántóföldművelés közben talált ezeréves holttesteket egy helyi gazdálkodó: a munkagépe ékszerekkel, veretekkel együtt eltemetett emberi maradványokat fordított ki a földből, így a területet régészeti lelőhelynek minősítette a Viski Károly Múzeum. Az intézmény vasárnap kiadott közleménye szerint még februárban jutott tudomásukra a felfedezés. Ezután előkészítették a terepet, majd felvonultak, és végül a múlt hónapban le is tudták bonyolítani a feltárást.


A többhetes dokumentáció után közzétett adatok szerény sírokról árulkodnak: az ásatás során 14 objektum (hét sír, hat gödör és egy cölöp) került elő, és elsőre hat darab veretet, egy csörgőgombot, valamint egy jellegzetes karperecet találtak bennük. A gödrök közül kettőről kiderült, hogy újkori eredetű, de a többi helyszín kétségtelenül a 11. századból származik. A sírok ennek ellenére közvetlenül a felszántott réteg alatt húzódtak, így az egyiket erősen meg is bolygatta az itt zajló földművelés – írta le a múzeum.


A feltárást együttműködésben végezte a Viski Károly Múzeum Kalocsa és a Kecskeméti Katona József Múzeum. Előbbit Lantos Andrea régész, illetve Farkas Ferenc restaurátor képviselte, míg az utóbbi részéről Pánya István térinformatikus vett részt a munkában. A leletmentéshez nyugat-­keleti irányú szelvényt alakítottak ki, így a letisztított terepen hamar meglett a fent írt karperec párja, amelyhez közel találtak egy-egy gyűrűt és pénzérmét, illetve négy kettős csüngős veretet is. A nyilvánosságra került részletek alapján a hétből kettő sír tartalmazott díszesebb kellékeket, míg a többiből a csontvázakon kívül más nem került elő. Az Uszód-Szentgál külterületi településrészen végrehajtott ásatás leletei a Viski Károly Múzeum illetékességi területén bukkantak fel, így ez az intézmény vette nyilvántartásba és őrzi meg a tárgyakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!