Galériával

2022.03.14. 06:55

Szendrey Júlia életéről mutatnak be színdarabot Orgoványon és Jakabszálláson

Szendrey Júlia életéről mutat be zenés színdarabot a Jakabi Kultúrműhely az orgoványi művelődési házban március 15-én, majd ugyanaznap Jakabszálláson is. A Petőfi Sándor feleségéről szóló színdarab szerzője és rendezője az orgoványi Gellért Imréné Etelka, aki az Asszonyok dicsérete című sorozatába álmodta meg a színművet még évekkel ezelőtt.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

Hosszú esztendőkig hordozta magában Gellértné Etelka orgoványi drámapedagógus és drámacsoport vezető az ötletet, hogy Szendrey Júliáról írjon színművet. Az évek alatt kiterjedt kutatómunkát végzett életéről, melynek legfontosabb pillanatai jelennek meg a színpadon.

– Szendrey Júlia életrajza az ifjú korától haláláig jelenik meg a jelenetekben, életének fontos és tragikus állomásai emelkednek ki, amikből fel kellett emelni a fejét: a forradalom után a szabadságharc bukása, férje elvesztése, Horváth Árpáddal való házassága, majd válása – mindezek a közvélemény megvetésétől, kiközösítésétől övezve. Arról szól a darab, hogy miként emelte fel fejét ezekből a helyzetekből – mondta Gellértné Etelka.

Forrás: Bús Csaba

A világban zajló események elodázták a premier idejét, ami félig-meddig szerencse, hiszen így stílszerűen az első Petőfi-emlékévben mutathatják be a színdarabot.

– A Jakabi Kultúrműhely bemutatkozó darabjának terveztük 2020 márciusában, akkor egy irodalmi est formáját öltötte volna. Minden készen állt, végigvittük a próbafolyamatot, megvoltak a jelmezek, elkészült a díszlet, és közvetlenül a bemutató előtt életbe léptek a korlátozó intézkedések – emlékezett vissza Gellértné Etelka, hozzátéve, hogy az elmúlt két évben volt idő továbbgondolni, és nagyszínpadi művé varázsolni a darabot.

Szendrey élete fő eseményei és küzdelmei kronologikus rendben villannak fel.

– Szendrey Júlia főként Petőfi feleségeként él a köztudatban. Valóban, ez őt nagyban meghatározta, és Petőfivel való boldogsága is megjelenik a színdarabban. Férje szelleme inspirálta őt költői tehetsége kibontakoztatásában és hatására még mélyebben akarta megismerni az irodalmat. 

Az előadásban megjelennek vívódásai is azzal kapcsolatban, hogy tehetséges-e az írásban. Kora társadalma szabadon gondolkodása és Petőfi halála utáni újraházasodása miatt is megveti. 

Majd miután Horváth Árpád méltatlan helyzetbe hozza, mer neki hátat fordítani, amire szintén kiközösítés a válasz – mondta Gellértné Etelka hozzátéve, hogy Szendreyben csodálatos volt az a képesség, ahogyan méltóságát megtartva túltette magát a veszteségeken, töretlen vonzalma a széphez és a szabad, de nem szabados gondolkodása, ami koránál sokkal előremutatóbb, modern nővé tette.

Forrás: Bús Csaba

– Többek között azt üzeni a ma emberének Szendrey Júlia története, hogy a belső szentélyünkből nem űzhetnek ki az élet eseményei, hanem mindvégig hűen kell ragaszkodnunk értékeinkhez, erkölcsiségünkhöz. Petőfivel való izzó szerelme pedig még csaknem 180 év távolából is hat, lenyűgözi a társulatot, kutatásra inspirálja a tagokat, gyarapítja szellemüket és lelküket. Nem hiába jelenik meg az előadásban a pitypang szimbóluma. Azt el lehet taposni, ki lehet tépni vagy elégetni, de a magja messze száll és kikel – mondta Gellértné Etelka.

A darabban kronologikus keretfilm mutatja be a költő életét és egy kiváló kecskeméti zenekar, a TBX Band adja elő Szendrey Júlia megzenésített verseit, némi musicales színezetet adva ezzel az előadásnak.

 A műben orgoványi gyerekek is szerepelnek, ők jelenítik meg Szendrey nevelőintézeti éveit.

– Ez a nagyszabású darab rengeteg ember áldozatos, örömteli nagy közösségi munkájának eredménye – hangsúlyozta a darab rendezője.

A darab bemutatója március 15-én 10 órakor lesz az orgoványi művelődési házban és aznap délután 16 órakor Jakabszálláson, a Sántha György Művelődési Házban is előadja a művet a társulat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!