Galériával

2022.03.31. 20:48

Kecskeméti képzőművészek rendeztek jótékonysági aukciót kárpátaljai pályatársaikért

Huszonhat kecskeméti képzőművész ajánlotta fel összesen közel ötven alkotását egy jótékonysági aukcióra, a 760 ezer forintos bevételt a kárpátaljai, beregszászi képzőművészek támogatására, megsegítésére fordítják.

Hraskó István

Balanyi Károly (jobbra) az aukció szervezője bonyolította le a licitálást Fotó: Hraskó István

– Látva ezt a szomorú menekültáradatot Ukrajna, Kárpátalja felől, a vezetőségben egymástól függetlenül többünknek eszünkbe jutott, hogy valamilyen módon nekünk is segítenünk kellene. Arra jutottunk, hogy szervezünk egy jótékonysági aukciót, és a tagok által felajánlott és elkelt művek után összegyűlt pénzt próbáljuk célirányosan eljuttatni bajba jutott kollégáinknak Beregszászra – mondta el Balanyi Károly grafikus- és zománcművész, a Kecskeméti Képzőművészek Közössége elnöke.


Felvették a kapcsolatot a Beregszász-Kecskemét Baráti Kör Egyesülettel, akik segítenek majd az adományt, pontosabban az abból vásárolt tartós élelmiszert eljuttatni Kecskemét testvérvárosába, ott pedig majd a polgármester adja át a helyi képzőművészeknek.

Balanyi Károly hangsúlyozta, a kecskeméti képzőművészek nagyon jól fogadták a felhívást, 26 alkotó ajánlotta fel majdnem ötven művét, festményeket, grafikákat, rézkarcokat, kerámiákat. A művek nagy része látható volt 44 a Hírös Agórában a Tavaszi fesztivál keretében megrendezett Petőfi és a Hírös Város kiállításon. 

A kikiáltási árat a művek becsértékénél jóval alacsonyabban állapították meg, általában fél-egyharmad áron indult az árverés, a licitlépcső 30 ezer forintig 2 ezer forint volt, fölötte 5 ezer.A Hírös Agórában tartott aukción részt vett Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester és Király József önkormányzati képviselő is, mindannyian több alkotást is megvásároltak. A licitálók egy-két műnél az akciós kikiáltási ár helyett egyből megajánlották a becsértéket.


– Szomorú, hogy ez a háború egyáltalán kitörhetett, nem hittük volna, hogy a 21. században ez még előfordulhat. Emberek ezrei halnak meg, otthonok dőlnek romba, és ez mind a nagyhatalmi játszmák miatt történik, és sajnos nem szegény ukránok fognak ebből jól kijönni – fogalmazott az aukció szervezője, akik elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben szakmai folytatása lehet a kezdeményezésnek, és felveszik a közvetlen kapcsolatot beregszászi pályatársaikkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!