Galériával / Videóval

2022.03.14. 17:47

Elkezdődtek a bicentenáriumi események Petőfi Sándor szülővárosában

Stílusosan Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülővárosában kezdődtek el a Petőfi 200 bicentenáriumi ünnepségek hétfőn. A rendezvénysorozat két éven át tart a Kárpát-medence magyarok lakta területein.

Barta Zsolt

Petőfi Sándor tragikusan rövid, de koncentrált életpályája alatt olyan életművet és eszmerendszert alkotott, ami a mai napig sem veszített aktualitásából. Életművét szinte az összes nyelvre lefordították, versei több országban a tananyag részét képezik, sokaknak egyet jelentenek a magyar költészettel. Szülővárosa, Kiskőrös közel két évszázada élen jár Petőfi kultuszának őrzésében és ápolásában. 

 

– A Magyar Országgyűlés tavaly döntött arról, hogy a 2022/23-as esztendőt Petőfi Emlékévvé nyilvánítja, az egyik legnagyobb, legismertebb és máig az egyik legnépszerűbb költőnk születésének 200. évfordulója alkalmából 

– mondta Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár Kiskőrösön. 

A hétfő délelőtti városházi sajtótájékoztatót Fekete Péter így folytatta: az előttünk álló két évben számos művész és kulturális intézmény fogja újrahangolni Petőfi alakját, életművét és egyes műveit. Olvasóivá válunk újra, s ha elmerülünk ezekben a közel 200 éves szövegekben, nem a régiséget, hanem a frissességet fogjuk felfedezni. Az életet és azokat a gondolatokat, amelyekből mi is feltöltődhetünk, és jobban megértjük belőlük azt, mit jelent magyarnak lenni – emelte ki a kormánytag, majd átadta a szót Font Sándor országgyűlési képviselőnek.

A honatya hangsúlyozta, hogy 26 évig élt az egyik legnagyobb magyar hazafi, aki mai szóval élve a kor legnagyobb influenszere volt. Ő a legek embere. Ő a legismertebb magyar költő idehaza és külföldön, talán a legnagyobb hazafi is. Minden december 31-én Kiskőrösön az evangélikus templomban megtekinthető az anyagkönyvi bejegyzés, amely őt ideköti örökre. Félelmetes az az idősík, amelyet ő 26 éve alatt bejárt, mint költő és mint közéleti személyiség. A városatya reményei szerint tudatosítani lehet a ma élőkben, mit is vitt véghez Kiskőrös nagy szülöttje. A következő két éves programsorozatban minden olyan hely szerepel, ahol megfordult a költő a Kárpát-medencében. 

 

A képviselőt Rideg László, a megyei közgyűlési elnöke követte, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Bács-Kiskun legnagyobb szülöttje a költő. 

Huszonhat év alatt több mint 800 verset írt. A megyei közgyűlés 2020-ban döntött úgy, hogy kezdeményezi az emlékévek megtartását. A megyei önkormányzat megalakította akkor a Petőfi Emlékbizottságot, amely tagjai a programokat megtervezték. A város első embere, Domonyi László azt  hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy Kiskőrös mindig kiemelten kezelte Petőfi születésének a tényét. A szülőházát a legféltettebb értéknek tekintette és mindent megtett azért, hogy az látogatható legyen. 

A polgármester kiemelte: mertek nagyot álmodni, ezért megtervezték a Petőfi Látogatóközpontot, amelynek megépítéséhez keresik a forrásokat. Majd hangsúlyozta: szívesen adnának helyet egy kihelyezett kormányülésnek. 

Ezt követően dr. Filus Erika a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója vette át a szót. Elmondta, hogy közel negyven olyan programot rendeznek, amely felidézi a nagy szülött életművét. A tájékoztató után a bicentenáriumi megnyitó Petőfi Sándor szülőháza előtt folytatódott. 

Kiskőrös Petőfi kultusza 
 

A szülőváros 1861 óta folyamatosan és tudatosan őrzi a költő emlékét, és arra törekszik, hogy minél változatosabb formában és tartalommal építse Petőfi Sándor kultuszát. 

A költő szülőháza, Magyarország első irodalmi emlékháza 1880 óta látogatható. A 2021. május 20-án Történelmi Emlékhellyé nyilvánított épületet a Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódóan felújítják, emellett egy új, Petőfi költészetét bemutató állandó kiállítás kialakítását is tervezik. A rekonstrukció kiemelt fontosságú, hiszen az emlékévben nagyszámú rendezvénynek fog otthont adni a ház, az udvar, illetve a szülőház előtti főtér. 

Jelenleg emlékmúzeum, galéria, két látványtár, műfordítói szoborpark és egy nemzetiségi tájház tartozik az intézményhez, ami lehetővé teszi, hogy sokrétű, tartalmában és formájában is gazdag emlékőrzés folyjon a költő szülővárosában. A ​​János Vitéz Látogatóközpont pedig virtuális kaland formájában ismerteti meg a gyerekekkel a költő egyik legismertebb művét. A város lakóinak Petőfihez való erős kötődését jól mutatja a március 15-i eseményekhez kapcsolódó nyitóünnepség egyik emlékezetes pillanata, amikor kisiskolás diákoktól a nyugdíjasokig, több százan szavalták el közösen Petőfi Sándor Nemzeti dal című művét. 

A városban több olyan állandó köztéri installáció valósul meg, amelyek nemcsak a helyieknek, hanem a városba látogatóknak is izgalmas élményt nyújtanak. A vers automatában idegen nyelven is meghallgathatóak Petőfi-versek, az érdeklődők megpihenhetnek a város több pontján elhelyezett könyv alakú, idézetekkel ellátott verspadokon, míg az aláírások fala bemutatja, hogy a szülőház 1880-as megnyitása óta mely hírességek tették benne tiszteletüket. 

Időszaki tárlat látogatható a világon is egyedülállónak számító, félezernél is több Petőfi tematikájú, kortárs alkotást magában foglaló képzőművészeti gyűjteményből. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!