Galériával

2022.03.12. 11:25

A Petőfi-szobor helyéről tartottak fórumot Kecskeméten

Szobrot állítunk Petőfinek! címmel kötetlen fórumot tartottak pénteken a kecskeméti Katona József Emlékházban. A résztvevők elsősorban arról beszélgettek, hol lehetne méltó helye a kisdiák Petőfit ábrázoló alkotásnak.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Kecskemét Megyei Jogú Város közgyűlése a közelmúltban határozatban rögzítette: szobrot állítanak Petőfinek. A Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület szakmai előkészítéssel és nyilvános rendezvények szervezésével sokat munkálkodott ezen. A szoborállítás témájában pénteken tartottak összejövetelt a Katona József Emlékházban, melyen az önkormányzat is képviseltette magát. 

A rendezvényen elsőként Székelyné Kőrösi Ilona történész köszöntötte a megjelenteket, majd Petőfi Kecskemétje ‒ Kecskemét Petőfije címmel előadást tartott. Ennek fókuszában Petőfi kecskeméti tanulmányai álltak. 

Petőfi Sándor rövid életében fontos szerepet játszott Kecskemét, 26 éve alatt arányaiban a legtöbbet itt töltötte. 

Ennek ellenére, sajnos az elmúlt évtizedekben a város sosem hangsúlyozta a költővel való kapcsolatát, sosem élt annak lehetőségével, hogy ezt kihasználja, és a Kárpát-medence egyik legnagyobb Petőfi emlékhelyévé váljon.

Forrás: Sebestyén Hajnalka

Székelyné részletesen kifejtette Petőfi kecskeméti kötődését. Az elemi iskolát Kecskeméten végezte. 1828/29-es tanévben kezdte meg tanulmányait az evangélikus elemi iskolában, és elvégezte mind a három évet. Akkoriban három év volt az elemi iskola. 1843. január 15. és április 7. között a városban tartózkodott, mint vándorszínész, a mai Malom Központ helyén álló Korona színházban játszott. Több nagy verse is ez idő alatt íródott, de a későbbi műveiben is gyakran visszautal kecskeméti élményeire. 

Petőfinek köszönhetjük a „hírös város” kifejezést, melyet a mindennapokban használunk. Petőfihez rokoni és baráti szálakkal kötődő egykori családok leszármazottai ma is a városban élnek, példaként említhetjük a Hrúz vagy a Gyenes családot, de Jókai Mórt és a nyomdász Szilády Károlyt is.

A szobor állítás kapcsán az egyesületnek vannak elképzelései. Mivel Petőfi Sándor az elemi iskoláit a kecskeméti evangélikus elemi iskolában végezte, elsősorban annak helyén képzelték el a köztéri alkotást. Ha nem is ott, de mindenképpen olyan helyet tudnának elfogadni, mely kötődik Petőfihez. 

Ugyanakkor nem egy hagyományos Petőfi szoborban gondolkodnak, sokkal inkább a kis Petrovics Sanyikát örökítenék meg az iskolapadban, akár tanítójával, Schifferdecker Dániellel együtt. Ez a szobor modern és egyben interaktív is lenne, hiszen sok fiatal kedvelné akár közös selfie kapcsán, akár közös találkozóhely gyanánt. Nem utolsó sorban Kecskemét turizmusát is erősítené. 

Forrás: Sebestyén Hajnalka

Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester már egy tavalyi fórumon hangsúlyozta: támogatja az ötletet. Különösen tetszik neki, hogy nem egy historizáló, zsáner, hagyományos szoborban gondolkodnak. Azt azonban fontosnak tartaná, hogy a pályázat nyertes alkotója teret adhasson művészi szabadságának, mind a helyszínt, mind a szobor megjelenése kapcsán. Legyenek nyitottak, ha úgy adódik, merjenek változtatni eredeti elképzeléseiken. 

Dr. Fekete Gábor önkormányzati képviselő nyújtotta be indítványát a közgyűlés elé, melyet elfogadtak. Kiemelte a szobor szerepét, a helyi identitási jelentőségét. Jó ötletnek tartja ő maga is a szobor evangélikus templom környékén való elhelyezését, ugyanakkor támogatja az alkotói szabadság érvényre juttatását. 

Kis János evangélikus lelkész hozzátette, ők az egyház részéről örömmel fogadnák a szobrot. Jelenleg emléktábla jelzi, hogy egykoron e helyen állott az az iskola, ahol Petőfi végezte elemi tanulmányait. Két helyet tudnak felajánlani a szobornak, egyrészt a templom előtti jobb oldali részt, valamint a templom mellett kis teret. Ha utóbbit választják a helyszín világítását és biztonságát kamerarendszerrel biztosítani kellene. 

Győri András főkertész elmondta: több helyszínt is megvizsgáltak, számukra is elfogadható az evangélikus templom környéke, de felvetődtek más alternatívák is, mint például a könyvtár előtti tér, vagy a Gyenes ház környéke.

A fórumon ezt követően a további résztvevők mondhatták el véleményüket a szobor állítása kapcsán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!