Galériával

2022.01.25. 17:29

Pál-napi megemlékezést tartottak Kecskeméten

Kedden délután Pál-napi megemlékezést tartottak Kecskeméten, a Jókai utca 8. szám alatt. Ezen épület helyen állott egykoron a Gyenes család háza, melyben 1843-ban Petőfi is megfordult. Ottani élményei alapján született a Pál-napkor című verse.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

A koszorúzással egybekötött megemlékezést a Katona József Emlékház, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Bács-Kiskun Megyei tagozata és a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület közösen szervezte meg. A rendezvényen az irodalombarátok mellett az M. Bodon Pál zeneiskola szolfézs órájára járó másodikos kisdiákok is részt vettek.

Elsőként Bajtai Mária nyugalmazott irodalomtanár mondta el Petőfi Sándor Pál-napkor című versét, majd Székelyné Kőrösi Ilona történész mondott beszédet, melyben megidézte Petőfi korát. 

– Petőfi Sándor Pál-napkor című versének elhangzása talán magyarázatot ad arra, miért itt és miért a mai napon kerül sor erre az alkalomra, ami az elmúlt esztendőkben már hagyománnyá vált. Örömmel állapíthatjuk meg azt is, hogy egyre több olyan rendezvényt tartanak városunkban, amelynek keretében felkeresik ezt a helyet, megállnak az emléktábla előtt, például a különböző városnéző séták alkalmával – mondta az elején Székelyné Kőrösi Ilona. 

Kecskeméten, a Jókai utca 8. szám alatt, Gyenes Mihály egykori házának helyén emléktábla jelzi, hogy 1842-44-ben itt lakott Jókai Mór. 

1843-ban Jókai barátja, a vándorszínészként Kecskeméten tartózkodó Petőfi Sándor is megfordult itt. Kecskeméten írt versei közül a legkorábbit 1843. január 25-én keltezte, címe: Pál-napkor. A vers ihlető élménye a Gyenes-házban tartott névnapi összejövetel volt.

– Az emléktábla szűkszavú szövege fontos információkat közöl, de nem árul el minden fontosat az erre járóknak. Két nevet mindenképpen kapcsolnunk kell ehhez a helyhez: Petőfi Sándor és Gyenes Mihály, Gyenes család – jegyezte meg a történész.

Forrás: Bús Csaba

– Petőfiről tudjuk, hogy 1843. január közepétől április első hetéig Kecskeméten tartózkodott vándorszínészként. A három hónapos kecskeméti időszakról és az itteni életkörülményekről a kortársak, a színésztársak és az életrajzírók elsősorban azt emelték ki, hogy sorstársaival együtt Petőfi is nélkülözött, hideg padlásszobában lakott és életre szóló élményeket szerzett a színésznyomorból. A Pál-napkor című verse azonban másfajta élményekről tanúskodik, kandalló, jó meleg, menyecskék és víg barátok említésével – tette hozzá. 

Petőfi összes verseinek sorában a Pál-napkor az első 1843-ban, és ez az első, Kecskeméten keltezett vers, 1843. január 25-én. Vélhetően egy közvetlenül megélt névnapi összejövetel ihletésére íródott. 

– A visszaemlékezések mellett helytörténeti források igazolják, hogy a szálak Jókaihoz és a Gyenes-családhoz vezetnek. 

Jókai Petőfi korábbi iskolatársa és egyik legjobb barátja, 1842-től a kecskeméti református főiskola diákja. Szállásadója Gyenes Mihály volt. Baráti társaságához tartozott Gyenes Pali, aki nemcsak főiskolai diáktársa, hanem szobatársa is volt. Petőfi rövid időn belül megismerkedett Jókai diáktársaival, így Gyenes Palival is. Eleget tett a Gyenes-család meghívásának is, amelyről Jókai is megemlékezett Kecskemétről szóló visszaemlékezéseiben – részletezte, majd további érdekességeket is megosztott a jelenlévőkkel. Miszerint Gyenesné eleinte aggódott, hogy Petőfi faragatlan viselkedése, hanyag öltözete gondot okozhat, de végül nem lett baj. Petőfi kedves volt a hölgyekkel és jól öltözötten jelent meg, vélhetően kölcsönruhában.

– Biztosan állíthatjuk, hogy ez a hely Petőfi lábnyomát is őrzi, és 1843. január 25-én szó szerint is melengető élmények részese lehetett a korabeli Kecskemét egyik jeles családjának otthonában – mondta végül Székelyné, majd Petőfi és a Pál-napkor című verse emlékére elhelyezték a koszorút az emléktáblán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!