Fekete János

2021.11.09. 12:42

Hiánypótló könyv készült Félegyháza múltjáról

Fekete János írásaiból jelent meg könyv Kiskunfélegyházáról. A kötet a Félegyházi Hírek a Félegyházi Közlöny Honismeretei Mozaik című rovatában megjelent írásokat foglalja magába.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

Nagy érdeklődés követte a 13 éve elhunyt Fekete János helytörténész írásaiból megjelent Múltidéző című könyv bemutatóját, amelyet a napokban a városi könyvtárban tartottak. A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület kiadásában megjelent könyvet Kapus Béláné egyesületi elnök, a kiadvány szerkesztője, valamint dr. Luchmann Zsuzsanna irodalomtörténész, a könyv lektora mutatta be.

A könyv Fekete Jánosnak azokat a helytörténeti írásait foglalja magában, amelyek a Félegyházi Hírek a Félegyházi Közlöny Honismeretei Mozaik című rovatában jelentek meg 1988 és 2000 között.

A közel 300 írás felöleli a város több mint 250 éves történéseinek legfontosabb eseményeit.

A teljesség igénye nélkül az írások között szerepel kiemelkedő személyek munkásságának ismertetése, fontosabb épületek, jeles félegyházi családok története, intézmények oktatási, kulturális létesítmények, civil szervezetek eseményeinek felidézése – írja a könyv bevezetőjében Kapus Béláné, a kötet szerkesztője.

Fotó: Vajda Piroska

Kaleidoszkópot forgat, aki Fekete János egybegyűjtött írásait olvassa: színesen kavargó változások gyors egymásutánjában lehet része, a legváltozatosabb témák kerülnek elé a figyelmet végig fenntartó váltásokkal; minden újabb lapozással módosul a kép, sokféle módon közelítve az írások mindenkori tárgyához: a múlthoz – fogalmazott a könyv bemutatóján Luchmann Zsuzsanna irodalomtörténész, a kötet lektora.

Hozzátette: ez a megjelenési forma Fekete János sokirányú érdeklődésének olyan egymással érintkező területeit fogja össze, mint a várostörténet, a földrajz, az irodalom- és sajtótörténet, a néprajz, a nyelvészet kitüntetett helyen a névtannal, a család- vagy az iskolatörténet.

Fotó: Vajda Piroska

A szerző kutatott könyvtárban, múzeumban, a két plébánia iratanyagaiban, nagy figyelmet fordított az adatközlőkkel folytatott beszélgetésekre, de elsődleges és rendszeres vizsgálódási terepe a levéltár volt.

Fekete János színes honismereti kaleidoszkópja – ahogy egykor ő használta a szót – valóban örömforrás: a felfedezés örömét és izgalmát adja az érdeklődőnek szűkebb és tágabb környezete múltjáról – hangsúlyozta az irodalom­történész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!