galériával

2021.11.11. 21:39

Egykori kecskeméti alkotók munkássága előtt tisztelegtek

Két héten át látható a Képzőművészeti Kincseink című tárlat a kecskeméti Ifjúsági Otthonban, mely csütörtök kora este nyílt meg. A 22, ma már nem élő híres festőművész egy-egy alkotása az örökösök jóvoltából tekinthető meg.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

A Képzőművészeti Kincseink című különleges tárlatot Az Itt Vagyunk, Támogatunk Egyesület rendezte. Azokra a Kecskeméthez és környékéhez kötődő művészekre emlékeznek a szervezők, akik nemcsak meghatározói voltak a város és a megye művészeti életének a 20. század folyamán és a közelmúltban, hanem hatásuk, tanításuk a mai napig útmutatásul szolgál a helyi és az itt megforduló alkotók számára.

A tárlat huszonkettő művész alkotásait mutatja be, amelyeket elsősorban az örökösök, családtagok illetve magángyűjtők kölcsönöztek.

Az alkotók között van B. Mikli Ferenc, Bagi Béla, Báron László, Bodri Ferenc, Bozsó János, Dulity Tibor, Farkas Antal Jama, Goór Imre, Gróf Zoltán, Kalmárné Horóczi Margit, Maros Tordai Anna, Mátis Kálmán, Noel Ö. Gábor, N. Virók Csilla, Palkó József, Prohászka József, Ragó Lóránt, Szabó Pál, Szappanos István, Udvardi Gyula, Vincze László és Walter Gábor.

A vendégeket elsőként Steiner Ágnes, a szervező Az Itt Vagyunk, Támogatunk Egyesület vezetője köszöntötte. Kiemelte: minden művészre méltán lehetnek büszkék, valamennyien egy-egy ujjlenyomatot hagytak emlékül, minden alkotásuk különleges kincs. A szervező munkában nem egyedül vett részt, nagy segítség volt számára az örökösök felkutatásában az egyesület másik tagja, Garti Goór Imre, valamint Kovács Ágnes művészettörténész.

A város képviseletében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester gratulált a kiállításhoz. Hangsúlyozta: a város számára is fontosak a kulturális értékek. Nagy öröm számára, hogy az egyesület hat éves fennállása alatt rengeteget tett a helyi kulturális életért. Hozzátette: a kiállításon látható alkotások más-más üzenetet, gondolatot hordoznak, az adott korszak érzelmi világát hirdetik. Ugyanakkor valamennyi komoly értéket hagyott hátra az örökkévalóságnak, jövő nemzedékének. Míg egykoron a mecénás világ jól működött, mára ez szinte teljesen eltűnt. Jó lenne, ha újra visszatérhetne, hiszen az alkotóknak nagy szüksége lenne az anyagi támogatásokra. Végül megjegyezte, hogy bízik benne, az egyesület folytatja eddigi munkáját, és olyan képzőművészeknek ad lehetőséget a bemutatkozásra, akikre méltán lehet a város is büszke.

A kiállítást ünnepélyesen dr. Feledy Balázs művészeti író, művészetkritikus, művészettörténész nyitotta meg, és egyénként szólt az alkotók munkásságáról.

Megjegyezte: az emlékezés nagyon fontos mindannyiunk számára. Erősíti és gazdagítja a személyiségünket, tágítja horizontunkat. Az emlékezés fontos a művészeti ágakban is. Olyan kivételes helyzetben vagyunk, amikor olyan emlékeket idézhetünk fel, melyek személyekhez köthetők. Az emlékek tárgyiasulhattak a képek által.

Az Itt Vagyunk, Támogatunk Egyesület munkássága országosan is kiemelkedő. Az általuk szervezett tárlat sokszínűségről árulkodik. Esztétikus, a gazdaságról, a művészet szabadságáról, a teremtett értékekről szól. Sokféle életutat, különböző stílusokat és iskolázottságot mutat be. Az alkotó között vannak, akik hosszabb élet éltek, így teljesen ki tudtak bontakozni, de sajnos néhányan akadnak, akik pályájuk csúcsán hunytak el, így pályafutásuk derékba tört.

Az egyesület munkáját, a művészetet pártoló Both Krisztina, a Spaletta étterem tulajdonosa is szólt a vendégekhez. Elmondta: a jövőben is szeretnék folytatni a kiállításokat.

A műsor hangulatát emelte Dian Róbert gitárművész játéka. A kiállítás megtekinthető november 25-éig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!