galériával

2021.11.13. 10:31

Bánk bán koráról, a rejtélyes 13. századról nyílt kiállítás Kecskeméten

Bánk bán kora, a rejtélyes 13. század címmel kamarakiállítás nyílt Kecskeméten, a Cifrapalotában. A közönség nemcsak a kor különleges tárgyait tekinthette meg, hanem előadást is hallhatott a múlt eseményeiről.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

A Katona József Napok keretében kínálta a rendhagyó programot pénteken a kecskeméti Katona József Múzeum, a Cifrapalota kiállítóhelyén. A megnyitón Szabóné Bognár Anikó igazgatóhelyettes elmondta: számos intézményben emlékeztek meg a napokban Katona József születésének 230. évfordulójára. A múzeumuk úgy döntött, nem a neves drámaíró életét idézi meg, hanem a legismertebb művének, a Bánk bánnak a korát, a 13. századot.

Ebből a korból kiváló leletanyagot tudhat magáénak a múzeum, ezekből állították össze a kamarakiállítást. Látható többféle pénz, zarándokjelvény, poharak, kelyhek, erénytál, kereszt, titkos pecsét, ékszerek és még hosszasan sorolhatnánk.

A tárlat mellett Bánk bán kora címmel dr. Rosta Szabolcs múzeumigazgató előadást is tartott, aki a kor kiváló ismerője. A megnyitó műsorban közreműködött Ujvári Gergely operaénekes, valamint Pál Attila, a Kecskeméti Katona József Szánház színművésze.

A kamarakiállítás december 19-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!