kiállítás

2021.11.04. 14:53

Az életigenlés tükröződik a kecskeméti festő képein

Színek és hangulatok a vásznon II. címmel nyílt meg Szőke Lászlóné Csomor Eszter kecskeméti amatőr festő második önálló nagykőrösi kiállítása szerdán a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ Rácz József Galériájában.

Horváth Péter

Szőke Lászlóné Csomor Eszter amatőr festő

Fotó: Horváth Péter

Szőke Lászlóné Csomor Eszter 2017 óta fest, a Kecskeméti Művészeti Szakkörben sajátítja el a mesterségbeli tudást. Nyugdíjba vonulása után kezdett érdeklődni a festészet iránt, ám az életében végig jelen volt egy kézügyességet igénylő hobbi, a varrás. Egy családi esemény során azt a visszajelzést kapta magáról, hogy igen jól bánik a ceruzával, és ekkor önképzésbe kezdett, próbaképeket festett, majd ajándékba is készültek alkotásai. Készségfejlesztő tanfolyamokra, élményfestésekre járt, majd csatlakozott a művészeti szakkörhöz, ahol kimagaslott tehetségével. Azóta minden festési módot kipróbált, de leginkább olajjal készíti képeit, mert az anyag elősegíti a finom alkotás lehetőségét. Vegyes technikával is előszeretettel dolgozik, ekkor akrillal és olajjal fest.

Szőke Lászlóné Csomor Eszter változatos témákban készíti a képeit.

Szereti a természetet, jellegzetesek a vízábrázolásai, de városi részleteket megörökítő művei is készültek. Szívesen fest a szabad ég alatt, akkor akvarellt és pasztellt használ. Mint fogalmazott, számára örömet és a értékes időtöltést jelent a festés.

A művész Nagykőrösön kívül még Kerekegyházán állította ki műveit önállóan és több csoportos tárlatban is közreműködött országszerte.

Szőke Lászlóné Csomor Eszter amatőr festő
Fotó: Horváth Péter

A nagykőrösi tárlaton Agárdi Gabi képzőművész köszöntötte a jelenlévőket és méltatta az alkotó munkáját. A képzőművész elmondta, hogy 2017 óta együtt dolgoznak az általa vezetett Kecskeméti Művészeti Szakkörben. Hangsúlyozta, hogy Szőke Lászlóné Csomor Eszter olyan optimista személyiség, aki példa lehet mindannyiunknak. Alkotásai tele vannak életenergiával, mint az alkotó maga. Elmondta, hogy a nehéz feladatok esetében is bátran és sikerrel vág a megvalósításba. Ez a hozzáállás példa lehet mindenki számára. Ábrázolásai életigenlőek, és árulkodnak az alkotó személyiségjegyeiről. Először csak akrillal dolgozott, de mély nyomott hagyott mindkettejükben az első olajjal készült festménye. Azóta az alkotótechnikák közül olaj jelenti számára az igazi szerelmet.

Az elismerő szavak után Gyöngyösi Szabó Katalin olvasta fel Kökény Éva Toll és ecset című versét, majd Szőke Lászlóné Csomor Eszter megköszönte a méltatást.

A tárlaton Szecsődi György gitározott és énekelt.

A kiállítás december 3-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!